Elhunyt Mohamed Al Fayed, aki sosem dolgozta fel Diana hercegnéék halálát

TÉMÁK:
#diana hercegnő
Fotó: EPA/ANDY RAIN
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mohamed Al Fayed évtizedeken át az egyik legismertebb milliárdos volt, akit 94 éves korában ért utol a halál.

A hivatalos közlemény szerint 94 éves korában hunyt Mohamed Al Fayed, a Harrods egykori vezetője, akinek fia, Dodi, Diana walesi hercegnő mellett hunyt el egy tragikus autóbalesetben a 90-es évek utolsó felében.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

Mohamed Al Fayed Egyiptomban született, majd egy óriási üzleti birodalmat épített a Közel-Keleten, mielőtt a 70-es években az Egyesült Királyságba tette volna át a székhelyét. Mint arról a BBC is beszámolt, végül soha nem valósította meg azon ambícióját, hogy útlevelet szerezzen a briteknél.

Mélyen érintette Dodi és Diana halála, és a későbbi éveit azzal töltötte, hogy megkérdőjelezte a tragikus eset körülményeit, melyek egy része a mai napig nem tisztázatlanok. Az elmúlt évtizedben javarészt távol maradt a nyilvánosságtól, egy kastélyban élt visszavonultan a feleségével.

Sosem dolgozta fel Diana hercegnéék halálát

A család által kiadott közlemény szerint Mohamed Al Fayed augusztus 30-án, szerdán, békés körülmények között hunyt el. Azt írták, a milliárdos üzletember hosszú és teljes nyugdíjas éveket élt szerettei körében.

A Fulham, mely jelenleg az angol első osztályban, a Premier League-ben szerepel, szintén részvétét fejezte ki, miután az üzletember hosszú éveken át a csapat tulajdonosa volt. Nagyban járult hozzá ahhoz, hogy az angol klub sikereket ért el, kezdve a feljutással és az Európa-liga döntővel.

1974-ben költözött Nagy-Britanniába, majd 5 esztendővel később a testvérével, Alival közösen 20 millió fontért megvásárolta a párizsi Ritz szállodát. 1985-ben 615 millió fontért vették át a Harrodsot, ami a történelem egyik legnagyobb tranzakciója volt. A Fulham tulajdonosaként a futballcsapata a harmadosztályból egészen a Premier League-ig jutott.

A jótékonykodásra is nagy hangsúlyt fektetett, már 1987-ben létrehozta a saját jótékonysági alapját, hogy javítsa az elszegényedett, traumatálízalt és nagyon beteg fitalok életét. A sors furcsa fintora, hogy fia, aki filmproducer volt, a párizsi Ritz hotelből indult el Diana hercegnővel egy Mercedes típusú luxusautóval, majd nem sokkal később mindketten életüket vesztették egy közeli alagútban, még 1997-ben.

Al Fayed soha nem tudta feldolgozni a baleset okozta sokkot, és a haláleset körüli találgatások megszállottja lett. Egy 2008-as vizsgálat során tett vallomásában többek között azt állította, hogy a tragédia Fülöp herceg utasítására és az MI6 beleegyezésével történt. A halottkém ezeket „összeesküvés-elméletnek” minősítette, az esküdtszék elutasította azt.