Egyre komolyabb gondokat okoz az elhízás, pedig könnyen tehetünk ellene

Fotó: Unsplash/Bruno Nascimento
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 21. - 03:45

Világszerte egyre nagyobb problémákat jelent az elhízás, amely olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy különböző daganatos elváltozások

Az elhízás mára népbetegség: az legfrissebb adatok szerint az Európai Unió polgárainak több, mint 50 százaléka küzdött túlsúllyal 2019-ben, míg ez az arány Magyarországon közel 60 százalék volt a testtömeg-index alapján. 

A testtömeg-index, más néven BMI-index az elhízás mértékének számítására szolgál, a képlet szerint a kilogrammban vett testtömeget elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével. A WHO ajánlás szerint a BMI normál tartománya 18,5 és 24,9 közé esik, 25 fölött túlsúlyt jelez. 

Dr. Fuszek Péter, a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológusa a Portoliónak elmondta, hogy rengeteg lehetőség közül választhat az, aki a felesleges kilóktól való megszabadulás mellett dönt. A diéta és az életmódváltás eredményes lehet, hogyha a BMI-érték 25 és 30 között van, 30 fölött a gyógyszeres kezelések és az endoszkópos bariátriai beavatkozások lehetnek eredményesek, amelyek társbetegségek esetén már 27-es értéktől ajánlottak. Ha a BMI meghaladja a 40-et, a megoldás csak sebészi beavatkozástól várható. 

„A kezelés minimál invazív, jól tolerálható, kevés szövődménnyel jár és költséghatékony. Nem olcsó, de ha figyelembe vesszük, mennyibe kerülnek a különféle „csodaszerek”, vagy „csodadiéták”, csomagok, amik gyors és eredményes fogyást ígérnek, akkor a 1,5 millió forintos ár elfogadhatóvá válik, tekintettel arra, hogy a gyomorballon terápiának köszönhetően a reálisan elvárható heti testsúlycsökkenés 0,5-1 kilogramm”

– jegyezte meg a szakorvos. 

Galló Nóra, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa szerint azok, akik túlsúllyal küzdenek, és az anyagiakra hivatkoznak, mint az életmódváltás visszatartó tényezőjére, jó eséllyel kifogást keresnek.

„Semmivel sem kerül többe egy egészséges életvitel, hiszen amennyit megspórolunk a gyorséttermi ételeken, a bolti feldolgozott félkész-, és késztermékeken, valamint az élvezeti szereken (ez alatt érhetők az üdítők, az édes és sós nassolnivalók is) akkor az így “megtakarított” összegből vehetünk friss hazai és szezonális alapanyagokat”

– mondta.

A sport is elengedhetetlen a súlyvesztéshez, napi fél órát sétálni pedig nem kerül semmibe, ahogy az otthoni torna sem, maximum néhány sportruházatra kell beruházni.