Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,06 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
455,19 Ft
Bitcoin
53,579 $

Ekkora élethosszra számíthatnak azok, akik elérik a nyugdíjkorhatárt

A legtöbben sokkal tovább élünk, mint a várható életkor, de más következtetéseket is tettek.

Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Közismert, hogy a nők lényegesen tovább élnek, mint a férfiak, illetve az is, hogy Japánban és a dél-európai mediterrán országokban különösen hosszú a várható élettartam. A novekedes.hu pedig nemrég azt vizsgálta, hogy ténylegesen mekkora élethosszra számíthatunk, ha elérjük a nyugdíjkorhatárt.

Kifejtik, hazánkban a férfiak várható élettartama 73 év, a nőké 80, ugyanakkor a 65 évesen várható további élettartam férfiak esetében 14, nők esetében 18 év. Ez alapján azok a férfiak, akik a 65 évet megérik, átlagosan 79 éves korukig élnek, a hölgyek esetében 83 év. A két nem között a születéskor meglévő 7 éves várható élettartam eltérés 65 éves korra 4 évre csökken. Ebből arra lehet következtetni, hogy a férfiak közül sokkal többen halnak meg 65 éves koruk előtt, mint a nők közül. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Míg Hollandiában, Svájcban, Svédországban, Izlandon, Dániában, Írországban, Nagy-Britanniában és Máltán 4 év vagy ennél kevesebb a születéskor várható életkor eltérése a két nem között, addig nálunk 7 év, a volt Szovjetunió európai utódállamaiban (Oroszország, Ukrajna, Belarusz, Litvánia, Lettország, Észtország) már 10 év – írják a cikkben.

Azzal folytatják: a 65 éves korban várható további élettartamnál természetesen már kisebb ez az eltérés, de ott is vannak érdekességek. Izlandon igen kicsi, 2 év alatti az eltérés, egyúttal az izlandi férfiak élnek a legtovább, ha megérték a 65-öt: átlagosan 85,5 éves korukig.

Illetve arra is fény derült, hogy a nőknél a nyertes Japán: aki eléri a 65 évet, még 25 évre számíthat, vagyis 90 éves kort ér meg várhatóan, a japán férfiaknál 85 év az adat. A 65 évet megért nők életkilátásai összességében is igen jók: összesen a világ 29 országában számíthatnak 85 év fölötti átlagos életkorra, a férfiak ugyanakkor csak Izlandon, Ausztráliában és Svájcban.