Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Az élelmiszerek egyharmada veszélyben van az éghajlati válság következményei miatt

Az élelmiszerek egyharmada veszélyben van az éghajlati válság következményei miatt

Az élelmiszerek egyharmada veszélyben van az éghajlati válság következményei miatt
Fotó: Unsplash

A szárazság és a szélsőséges hőség jelentik a legnagyobb gondot, amelyek megoldásához globális szintű intézkedésekre van szükség.

Az eddigi adatok alapján az Egyesült Államokban élő denevérfajok több mint felénél, valamint a méhpopulációk esetében is drasztikusan csökkenés mutatkozott meg az egyedek számát tekintve, mindemellett a monarch pillangó is veszélyesen közel került a kihaláshoz.

A cikk a videó után folytatódik

Az említett élőlények közös vonása az, hogy mindannyian beporzók, tehát nélkülük a gyümölcsök, zöldségek és más növények nem lennének beporozva, amely azt jelenti, hogy az emberiség élelmiszerellátása is jelentős veszélynek van kitéve.

Ron Magill, a Miami Állatkert kommunikációs igazgatója és a vadon élő állatok szakértője elmondta, az asztalunkra kerülő élelmiszerek mintegy 30 százaléka annak köszönhetően válik elérhetővé, hogy a pillangók, a méhek és a denevérek „elvégzik a természet adta dolgukat”.

Nélkülük olyan ételek kerülnének veszélybe, mint az alma, a dinnye, az áfonya, a tökfélék, a brokkoli és a mandula, azonban még a tequila sorsa is kérdésessé válhat, amelyről Magill azt mondta, „ez a dominóhatás következménye”.

Az éghajlati válság a beporzókra is jelentős hatást gyakorol, ezáltal a szárazság és a szélsőséges hőség jelentik a legnagyobb gondot, amelyek megoldásához globális szintű intézkedésekre van szükség – számolt be a CNN.

A szakértő úgy véli, az őshonos, „beporzóbarát” növények kertekbe történő ültetése nagy segítség lehet, amellyel egyfajta „büfét” telepítenénk az élőlények számára, valamint a szerves, vegyszermentes termékek használata is sokat számít.