Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Élelmiszerárstop: mit jelent ez a valóságban, a nagyobb boltláncoknál?

Fotó: Twenty20
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kormány által hozott jogszabály értelmében hat termék árát hatóságilag szabják meg, de mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy ez mit is jelent a valóságban.

Orbán Viktor szerdán egy rendkívüli videóban jelentette be, hogy a kormány döntése nyomán befagyasztják hat termék árát, így február első napjától kezdve, egyelőre három hónapon át kizárólag azon az áron lehet értékesíteni az érintett termékeket, mely árak tavaly október 15-én voltak érvényesek a boltokban.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ez pontosan mit is jelent a valóságban, és mire kell készülni a kasszáknál a nagyobb üzletláncok esetében – ezért most összeszedtük, hogy Aldi-, a Lidl-, a Tesco-, a Spar- és a Penny-üzletekben október 15-én mennyibe kerültek az érintett termékek, és várhatóan mennyibe fognak kerülni február 1-től.

A kormányülésen úgy határoztak a döntéshozók, hogy az élelmiszerárakat befagyasztják a következő hat + egy termék esetében:

  • kristálycukor,
  • BL55-ös búzafinomliszt,
  • napraforgó-étolaj,
  • sertéscomb,
  • csirkemell,
  • 2,8 százalékos tartós tehéntej,
  • csirkefarhát.

A rendelet értelmében, amennyiben az érintett termék október 15-én akciós volt, úgy a korábbi “rendes” árat kell majd alkalmazni az egyelőre három hónapos időszakban. Mivel az üzletláncok kötelesek feltüntetni az eredeti árat is az akció árak mellett, nem nehéz kikövetkeztetni a tavaly október 15-én meghirdetett akciókból, hogy a legnagyobb magyarországi üzletláncoknál pontosan mire számíthatunk majd a kasszáknál februártól.

Fontos kiemelni, hogy az alábbi lista nem teljes körű, és csupán az üzletláncok tavaly meghirdetett akcióira, és eredeti áraira alapul, így nem elképzelhetetlen, hogy a valóságban lesz némi eltérés a számok között.

Az Aldi tavaly október 15-én érvényes akciói szerint a csirkemellfilé 1289 forint volt akciósan, eredeti ára pedig 1499 forint volt – Lidlben és a Tescóban pedig pontosan ugyanezt az árképzést és akciót láthattuk azon a napon.

Az Auchan tavaly október 15-én saját márkás termékét, a 2,8 százalékos tartós (UHT) tejet akciósan 189 forintért adta, azonban az akkori akciós újságból sajnos nem derült ki, hogy mennyi volt a saját márkás tej ára eredetileg.

A Penny eközben 249 forintért hirdette a leakciózott csirkefarhát kilóját, melynek eredeti ára 299 forint volt az októberi akciós újság szerint.

A Spar pedig az étolajat hirdette meg a akciósan, mely az október 15-i állás szerint 699 forint volt üzleteiben, míg eredeti ára 799 volt.

A Tescóban tavaly október 15-én az egyik márkás 2,8 százalékos tartós (UHT) tejet akciózta le 215 forintra, melynek eredeti ára akkor 289 forint volt.

Ahogy azt fentebb is említettük, mindez csupán egy hozzávetőleges gyűjtemény, tehát egyáltalán nem biztos, hogy pont ezeket az árakat fogjuk látni a boltok polcain február 1-től.

(Napi)