Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Megjelentek az árbefagyasztás pontos szabályai

TÉMÁK:
#Pénzügy
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Péntek este a kormány közzétette a február 1-je és május 1-je között érvényes árbefagyasztás szabályait.

A kormány új rendelkezése a Magyar Közlönyben megjelent szabályok alapján összesen hét termékre fog vonatkozni: kristálycukor, búza finomliszt, 2,8%-os UHT tej, csirkemell, csirkefarhát, sertéscomb, napraforgó étolaj.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

A boltoknak a 2021. október 15-én érvényes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazniuk, ám ha ez nem áll rendelkezésükre, akkor az október 15. előtti bruttó kiskereskedelmi árral kell számolniuk.

Ha a kereskedő tavaly október 15-én kedvezményesen értékesítette az érintett árucikket, tehát például éppen akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes árat kell használni.

A számlázott átadási árnak vagy az önköltségi árnak szintén meg kell egyeznie a tavaly október 15-én érvényes átadási vagy önköltségi árral, és a befagyasztott árazás során egyéb költség vagy díj nem számolható fel.

A kereskedők kötelesek az október 15-én forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására, ezenkívül az üzletben jól látható helyre ki kell függeszteniük az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatását, csomagküldő esetén pedig a nyitólapon közzétenni.

Ha valaki megsérti a szabályokat, akkor a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal szankcióival számolhat, melynek értelmében 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírság szabható ki, ismételt jogsértés esetén pedig ideiglenesen be is zárathatják az üzletet, legalább egy napra, legfeljebb hat hónapra.