Soha nem látott élelmiszer-drágulást idézhet elő az üzemanyagárak emelkedése

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 15. - 17:24

Az üzemanyagárak és az alapanyagok drágulása következtében az előttünk álló hónapokban jelentős élelmiszerár-növekedés várható.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára az Infostart hírportál megkeresésére elmondta, az energiaárak drágulása a malomipart, a takarmányipart és a gabonafeldolgozó ipart sem kíméli, miközben az alapanyagárak igen jelentős mértékben megemelkedtek.

A szakember példaként a lisztet hozta fel, ami az alapanyagok miatt már bizonyos mértékben drágult, ráadásul a búzaárak azóta is csak emelkednek, amihez már az energiaárak növekedése is párosul, ezért további drágulás várható, ami bizonyosan begyűrűzik majd más termékek, például a kenyér árába.

Ugyanez igaz a takarmányiparra is, ami szintén komoly energiafogyasztó iparág; Pótsa Zsófia hozzátette, a kukorica november–decemberi jegyzéseit illetően már 90 ezer forintos árról hallani, ami szintén jelentkezni fog a takarmányárakban, így előbb-utóbb a hús, a tej vagy a tojás, tehát az állati termékek árában is.

Az alapanyagok árainál, a búzánál és a kukoricánál egyaránt,50-60 százalékos emelkedésről lehet beszélni az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a lisztnél és a takarmányoknál nagyjából 10 százalékosról, ami nagyon elmaradt az említett 50-60 százalékos drágulástól – mondta a Gabonafeldolgozók tőtitkára.

Pótsa Zsófia úgy gondolja, a legnehezebb helyzetben az álláttenyésztés lehet, ugyanis a húsok áraiban a drágulás még nem igazán mutatkozik, és kérdéses, hogy mikor fogják tudni ezeket a tenyésztők érvényesíteni.

Egyelőre csupán annyi biztos, hogy nagyon nagy a baj, ami első reakcióként az állatlétszámra lehet negatív hatással. De az biztos, hogy az áraknak is emelkedniük kell, máskülönben az egész iparág tönkre fog menni – zárta gondolatait a szakember.