Senki sem tudja, meddig emelkedhetnek az élelmiszerárak

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 13. - 12:58

Egyelőre kilátástalan a helyzet a magyar piacon, ugyanis azon felül, hogy éves rekordot döntött az infláció, az alapvető élelmiszerek drágulása is megnehezíti az átlagemberek életét.

Szeptemberben kilencéves csúcsot döntött meg az infláció, a KSH adatai alapján az egy évvel ez előttiekhez képest 5,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak. Egy két felnőttből és egy gyerekből álló család nagybevásárlása 2012-ben még 16 ezer forintba került, mostanra viszont ez a szám 23 986 forintra nőtt, ami 10 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest.

Az ATV vendégeként Gáspár András, a Privátbankár.hu lapigazgatója elmondta, szinte már az is mindegy, hol vásárol az ember – már ami az árakat illeti. A vizsgált hipermarketek (Auchan, Tesco, Interspar) árai között ugyanis, ha a vásárlás végösszegét nézzük nagyon kicsi a különbség: mindössze 2 százalék (nagyjából 500 forint) az eltérés a legdrágább és a legolcsóbb áruház között.

Ha valaki mindent abban a boltban vásárol meg, ahol az adott termék éppen a legolcsóbb, akkor is csak nagyjából 1500 forintot tud megspórolni. Ráadásul a vidéki települések és nagyvárosok között sincs lényeges eltérés az árakba – tette hozzá.

A legtöbbet a margarin drágult 50 százalékkal, de az étolaj esetében is hasonló áremelkedés történt az elmúlt néhány hónapban. A legnagyobb árcsökkenésen pedig az alma ment keresztül: harmadával kerül kevesebbe, mint egy éve. Ez csak azért nem nagy szó, mert tavaly piszkosul drága volt – magyarázta a szakember.

Gáspár András közölte, a „középmezőnyös drágulás” is 10-20 százalékos emelkedést jelent, ami szintén jelentős. Ide tartoznak az olyan nassolnivalók, mint a chips, vagy a csokoládé, de olyan alapélelmiszerek is, mint a liszt, a csirkemell, vagy egyes tejtermékek.