A mezőgazdaság is megszenvedheti az élelmiszer-árstopot
Manapság minden termelő veszteséggel tenyészti a sertést, tavasszal pedig még rosszabb helyzetbe kerülhetnek.
Dr. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta, az árstop középtávon rontani fogja az élelmiszerfeldolgozók alkupozícióit, ebből adódóan a mezőgazdasági termelők helyzete is rosszabbodik. Tavasszal a mezőgazdasági termelők nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek:
„Ma már ott tartunk, hogy nincs olyan sertéstartó Magyarországon – legyen az kicsi, nagy, még a leghatékonyabb sem –, aki nem jelentős veszteséggel állítja elő a sertést. Az árstop még inkább meg fogja nehezíteni a jogos áremelkedések érvényesítését – ami minden termés esetében megfigyelhető –, és ennek következtében drasztikusan csökkenhet a sertésállomány.”
A kormány célja eredetileg az volt, hogy 6 milliós sertésállomány legyen hazánkban, 2010-ben összesen 3,5 millió disznót tartottak a gazdák, ám a számuk az elmúlt években bezuhant, és 2,5 millió alá csökkent.
Bár befagyasztották hét élelmiszer árát, de az összes többi termék árában ezt meg fogják fizetni a fogyasztók – figyelmeztetett a szakember.