Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Valóban lenyomozhatatlanok az eldobható telefonok? Itt a válasz

Egy kiberszakértő is elmondta, mit érdemes tudni ennek kapcsán.

Fotó: Pixabay
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Akciófilmeknél gyakran látni, hogy a bűnözők és drogkereskedők eldobható mobiltelefonokat használnak annak érdekében, hogy beszélgetéseik rejtve maradjanak a rendfenntartó szervek elől. Ugyanakkor felmerül a kérdés, valóban lenyomozhatatlanok ezek a készülékek? Az IFLScience is erre volt kíváncsi, ezért utána jártak a dolognak – szúrta ki a 24.hu.

Elsőként leszögezik, magukban a telefonokban semmi különleges nincs, és nagyjából 20 évvel ezelőtt meglehetősen sokan használták őket az Egyesült Államokban. Ami pedig megkülönböztette az eldobható mobilt egy hagyományos készüléktől, az a SIM-kártya volt, ugyanis itt nem egy mobilszolgáltatóval szerződött le a felhasználó. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

Hanem pusztán megvásárolt egy kártyát, amit később bármiféle papírozás nélkül használaton kívül helyezhetett. De mégis miért volt olyan népszerű? A portál szerint ugyanazon okból, mint a készpénz: vagyis, hogy szinte lenyomozhatatlannak hitték. Amennyiben a bűnözők megsemmisítették a SIM-kártyát vagy a készüléket, a rendőrség tárgyi bizonyíték hiányában tehetetlen volt.

Kivéve akkor, ha a térfigyelő kamerák rögzítették az illetőt a bűntett elkövetésekor, vagy a mobil megvásárlásakor. Shanal Aggarwal kiberszakértő szerint ugyanakkor ezek a készülékek sem jelentenek teljes védelmet. „Bár az eldobható mobilok magasabb szintű anonimitást biztosítanak a hagyományos telefonokhoz képest, nem teljesen nyomon követhetetlenek” – hangsúlyozta.

Majd azzal folytatta: „A bűnüldöző szervek különféle módszerekkel lekövethetik ezeket is: erre szolgálnak a hívásrészletező nyilvántartások (CDR), a helymeghatározó eszközök, és a magukat mobiltoronynak álcázó Stingray eszközök is”. Ezáltal nagyon úgy fest, hogy Hollywood kissé eltúlozza a dolgokat az eldobható mobilok kapcsán.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.