Éhségsztrájkba kezdtek az orvosok és az ápolók, mert kifogytak a védőfelszerelésekből

Karancsalja, 2020. december 4. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatói a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozóinak koronavírus-szűrésén a nógrádi település községházában 2020. december 4-én. Folytatódik a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. MTI/Komka Péter
not image

Kulcsár Péter

2021. január 21. - 17:50

Egy csoport perui ápoló és orvos kedden éhségsztrájkot indított, mellyel az a céljuk, hogy felhívják a kormány figyelmét az egészségügyi szektor hiányosságaira.

Egy csoport perui ápoló és orvos kedden éhségsztrájkot indított, mellyel az a céljuk, hogy felhívják a kormány figyelmét az egészségügyi szektor hiányosságaira.

A perui orvosi kamara közleményéből kiderült, hogy a kórházak többségében a koronavírus-krízis miatt elfogytak a frontvonalakban tevékenykedő egészségügyi dolgozók számára fenntartott védőköpenyek, maszkok és egyéb védőfelszerelések, ezáltal nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

A CNN értesülései szerint olyannyira kritikus a helyzet, hogy ideiglenes kórházakat kellett kialakítaniuk, ezekben viszont rendkívül hiányos a felszereltség, nem beszélve arról, hogy semmilyen szükséges berendezést nem biztosított az orvosok részére a kormány.

Az éhségsztrájk a Peruban hetek óta tartó tüntetéssorozat kicsúcsosodása lehet. A helyi mentősök és egészségügyi dolgozók megelégelték, hogy a pandémia kellős közepén elhanyagolják őket, ezért azt követelik, hogy emeljék meg a fizetéseiket, és lássak el megfelelő védőfelszereléssel a kórházakat.

Az intenzív osztályokon szintén súlyos a helyzet, gyakran nem jut elegendő lélegeztetőgép a koronavírusos pácienseknek, ezért az orvosoknak el kell dönteniük a tünetek függvényében, hogy kit hagyjanak életben, és kit áldozzanak fel másokért.

A perui egészségügyi miniszter, Pilar Mazzetti szerint még csak nemrég kezdődött meg az országban a koronavírus-járvány második hulláma. A politikus hozzátette, az emelkedő esetszámokból arra lehet következtetni, hogy a járványgörbe április közepén tetőzhet, utána pedig folyamatos visszaesés várható.

A Johns Hopkins Egyetem statisztikái alapján Peruban mindez idáig 1 millió covid-beteget azonosítottak, közülük 39 ezren haltak bele a fertőzés súlyos szövődményeibe.