Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Egyszerűen átverhető a Tesla önvezető védelmi rendszere

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. április 24. - 17:00

Az egyik amerikai magazin legutóbb közzétett videójában az látható, miként lehet kijátszani az önvezető üzemmódot a világ egyik legnépszerűbb elektromos autójában.

A Consumer Report amerikai fogyasztóvédelmi oldal azért mutatta meg a módszert, hogy elejét vegyék a Teslák által potenciálisan okozott közúti baleseteknek. Houstonban múlt vasárnap életét vesztette két ember, miközben állítólag Teslájuk önvezető rendszerét próbálgatták, a baleset utáni nyomozás során ugyanis megállapították, hogy az incidens közben senki sem ült a volánnál.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk elmondta, tudomásuk szerint az áldozatok nem vásárolták meg a teljes önvezető üzemmódot, amivel szűkebb utcákban is lehet Autopilottal kocsikázni.

A baleset mindenesetre újra felszínre hozta azokat a kérdéseket, hogy a Tesla önvezető rendszerei biztonságosak-e. A magazin tesztelői egy egészen egyszerű eszközzel verték át a funkciót, amiről a HVG is beszámolt.

Az oldal munkatársa bekapcsolta az Autopilotot, nullára állította a tempomatot, ettől az autó megállt. Ezután két tekercs szigetelőszalagot akasztott a kormányküllőre, ezáltal leszimulálta a kezek súlyát, majd átmászott az utasoldali ülésbe.

Innen átnyúlt, és gyorsítani, valamint lassítani tudta a gépjárművet. A teszt alapján bebizonyosodott, hogy a rendszer egyetlen egyszer sem jelezte, hogy senki sem ül a vezetői ülésben.

A lap szerint a Tesla önvezető üzemmódja csak azt figyeli, be van-e kapcsolva a biztonsági öv, az ajtók zárva vannak-e, illetve érzékelhető-e a kormányon valamilyen nyomás.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.