Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $
Fotó: illusztráció | unsplash

Egyre több ország lép fel a deepfake ellen, szélmalomharcnak tűnik a küzdelem

Szerző: Bense Róbert

Szinte lehetetlen megfékezni egy olyan technológiát, melyet arra terveztek, hogy folyamatosan alkalmazkodjon és fejlődjön.

Bense Róbert

2023. január. 29 - 21:43

A deepfake technológiával visszaélők villámgyorsak, lenyomozhatatlanok, nem jelentenek számukra akadályt sem a határok, sem pedig az eddig meglehetősen hatástalan törvénykezések. A lehetőségek tárháza végtelen, az okozott kár pedig már most felbecsülhetetlen.

Soron kívül Ritka óriáspókot észleltek az ausztráliai Queenslandben

Úgy tűnik, az eddigi fellépések csaknem teljesen eredménytelenek a deepfake-el szemben, a bűnözők számára pedig egyre könnyebben hozzáférhetőbb a technológia, amivel olyan terepre tévedtek, mely évekkel ezelőtt még csak a sci-fi filmekben létezett.

Kína azonban megpróbálkozik a lehetetlennel, és szigorú szabályokkal igyekszik elejét venni a még súlyosabb visszaéléseknek. Digitális aláírással és vízjellel tennék ugyanis „deepfake-állóvá” azokat a felvételeket, melyek manipulálásra alkalmasak. A probléma gyökeréig ugyanakkor nem érnek le, hiszen az elkövetők ettől még szabadlábon garázdálkodhatnak tovább.

Kína próbálkozása mindazonáltal arra ösztönözheti a törvényhozókat szerte a világon, hogy hasonló lépésekkel próbálják meg visszaszorítani a deepfake további terjedését. Ez pedig a kialakuló szabályozások és a törvényhozás számára is új lökéseket adhat.

“A mesterséges intelligencia a világpolitika számára érdekes helyszín, mivel az országok egymással versengenek, hogy ki adja meg az irányt” – utalva Ravit Dotan, a Pittsburghi Egyetem Collaborative AI Responsibility Lab nevű kutatója a jövőbeli szabályozásokra.

Dotan hozzátette, hogy a bizonytalansági faktor még jelentős a szabályozásokat illetően, amit jól jelez az is, hogy az Egyesült Államok már a kapcsolódó szövetségi munkacsoport létrehozásánál elakadt. A kínai rendeletekről pedig úgy vélekednek, hogy az inkább egyfajta ellenőrzési mechanizmus, mintsem védelmi intézkedés – írja a CNA.

További probléma, hogy a bűnüldöző szervek még mindig nem elég képzettek, hogy hatékonyan fellépjenek a deepfake technológia ellen, az idő pedig a bűnözők kezére játszik. Egyes szakértők szerint ráadásul néhány éven belül az online tartalmak 90%-át átszőheti a deepfake.

A törvényi szabályozáson felül megoldást nyújthat a felhasználók felvilágosítása, melyek segítségével kiszűrhetik a manipulált felvételeket. Sokan ugyanis még mindig teljesen védtelenek az internetes csalásokkal szemben, a legjobb védekezési formának azonban talán pont a megelőzés tűnik.