Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Egyre több embert mészárol le a mianmari junta, már középiskolás diák is van az áldozatok között

A február 1-jén végrehajtott katonai puccs óta a folyamatosak a tüntetések Mianmarban, a hadsereg pedig semmitől sem megriadva, kíméletlen eszközökkel számol le minden egyes ellenhanggal, ami már egy tragikus halálozási adatot eredményezett.

...svg content...Rangun, 2021. március 12. 2021. február 27-én videofelvételrõl készített képen mianmari rendõrök letartóztatják Thein Zaw-t, az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség újságíróját (j) Rangunban. Egy mianmari bíróság március 12-én meghosszabbította Zaw elõzetes fogva tartását, akit a múlt hónapban aközben tartóztattak le, hogy tudósított a mianmari puccs elleni tüntetésekrõl. Amennyiben bûnösnek találják, akár három év börtönbüntetésre ítélhetik. A 32 éves Zaw egyike volt annak a kilenc újságírónak, akit február 27-én õrizetbe vettek Rangunban, az ország legnagyobb városában. MTI/AP
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A hadsereg államcsínnyel távolította el pozíciójából Aung San Suu Kyi-t, Mianmar demokratikusan megválasztott vezetőjét. A nép már jól ismeri, milyen egy elnyomó, véres és népirtó katonai junta uralma alatt élni, ezért most nemet akarnak mondani: több tízezren demonstrálnak napi jelleggel a hadsereg távozásáért és Suu Kyi visszaállításáért.

A katonaság pedig nem viseli jól, hogy ilyen sokan állnak ki ellenük, ezért a kezdeti módszereket brutálissá tették: a könnygáz és a vízágyú helyett immáron gumilövedékekkel, és legfőképpen éles töltényekkel lövik a saját népüket. A leszámolás annyira véressé vált, hogy már az ENSZ és a nyugati országok döntő többsége is elborzadásukat fejezték ki a helyzet iránt. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Immáron már hat hete tüntetnek a rezsim ellen a véres leszámolás és a tömeges letartóztatások ellenére, és mint a szombat tüntetések is megmutatták, a juntaellenes mozgalom erejét egyelőre nem lehetett letörni – fogalmazott a The Irrawaddy. A szombati nap folyamán a junta emberei újabb hét emberrel végeztek, köztük egy háromgyermekes anyukával és egy középiskolás diákkal.

A 15 éves Aung Kaung Htet az ország gazdasági központjában és a tüntetések legaktívabb pontjában, Yangonban vonult ki, viszont már haza nem tudott térni. Barátai úgy fogalmaztak, hogy egy nagyon aktív diák volt, szinte minden egyes rezsimellenes tüntetésen részt vett. A legutóbbi tüntetésen egy szemtanú szerint körülbelül 10 perces sortüzet tartottak a katonák, amivel végül Htet életét is kioltották.

A szombati véres eseményekkel együtt pedig már 238-ra emelkedett a tüntetések halálos áldozatainak a száma, akiket a katonaság vagy a rendőrség emberei öltek meg. Ez a szám sajnos várhatóan növekedni fog, ugyanis sem a tüntetők nem engednek követeléseikből, a katonaság meg szintén nem enyhít a saját erőszakán.

A helyzetre tekintettel Joko Widodo, Indonézia elnöke és Muhyiddin Yassin, Malajzia miniszterelnöke azonnali ASEAN-találkozót hívott össze, ahol a mianmari junta brutalitásáról és az erre való fellépésről tárgyalnának. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is azzal érvelt, hogy azonnali és nemzetközi választ kell adni a kialakult helyzetre, hogy egy rezsim a saját népét öli.

Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely válaszát a hatalmas pénzjutalmakról

Vitézy Dávid elárulta, mennyit keres a a MÁV Start és a Volánbusz közös gazdasági vezetője, aki szintén szép summát kapott.