Egy hét alatt 18 ezer földrengés történt Izlandon, hamarosan óriási vulkánkitörés várható

Fotó: Illusztráció/Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.március.7 - 00:08

Bár Izlandon meglehetősen gyakori jelenségnek számítanak a földmozgások, az ország lakosai az elmúlt hetekben nem voltak felkészülve arra, hogy szinte minden órában megremeghet lábuk alatt a talaj.

A geofizikus és vulkanológus professzorok egyöntetű véleménye szerint eddig soha nem tapasztalt aktivitásokat mértek 2019 decembere óta az Atlanti-óceánban elhelyezkedő szigetország még azon térségeiben is, ahol közel 800 éve nyugalom honolt.

A The Hill beszámolója alapján a földrengések szeizmikus intenzitásának folyamatos emelkedése arra utalhat, hogy egy nagyobb vulkánkitörés következhet be. Mindezt tudósok a korábbi évszázadok megfigyeléseire alapozták, így könnyen elképzelhető, hogy minden idők egyik legnagyobb erupciója történhet meg Izlandon.

“Két tektonikus lemez egymástól távolodik, a mozgás miatt pedig magma kerül a felszínre” – magyarázta Freysteinn Sigmundsson, az Izlandi Egyetem geofizikusa. A szakember hozzátette, az országban jelenleg 30 aktív tűzhányó található, és pontosan tudják, éppen melyik jelenthet potenciális veszélyeket a lakosságra.

Az izlandiaknak mégsem kell pánikba esniük, a szigetlakókat ugyanis nem fenyegeti komolyabb veszély, és arra sem kell számítaniuk, hogy az Eyjafjallajökull 2010-es kitöréséhez hasonló természeti csapás érheti majd őket.

“Természetesen néhányan aggódnak. Ez egy olyan régió, ahol megszokták már a földrengéseket, viszont azt nem, hogy ennyire erősek és heteken keresztül tartanak” – mondta Þorvaldur Þórðarson, az Izlandi Egyetem vulkanológus professzora.

Szakértők úgy gondolják, legfeljebb az energiaellátásban lehetnek majd fennakadások, és egyes településeken kimaradozhat az áramszolgáltatás, illetve a fővárosban, Reykjavíkban lévő nemzetközi repülőtéren is zavarok jelentkezhetnek.