Egy 140 millió éves titanoszaurusz maradványaira bukkantak Argentínában

Flickr/The Quilted Turtle
not image

Borbély Fanni

2021. március 3. - 08:37

A kutatók olyan ásványokat tártak fel, melyek a dinoszauruszok legrégebbi ismert tagjának, a titanoszaurusz néven ismert, a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatának maradványait rejtik.

A kutatók hétfőn jelentették be, hogy az általuk felfedezett maradványok egy Ninjatitan zapatai elnevezésű dinoszauruszfajból származnak, mely 140 millió évvel ezelőtt élt a kréta korszakban. A Ninjatitan a titanoszauruszok kategóriájába lett sorolva, mely egy rendkívül hosszú nyakú növényevő állat volt, és négy hatalmas oszlopszerű lábbal rendelkezett.

A dinoszaurusz hiányos csontvázmaradványait Argentína patagóniai pusztájában fedezték fel, Neuquen városától délre. A kutatók szerint a Ninjatitan bebizonyította, hogy a titanoszauruszok sokkal régebben jelentek éltek, mint ahogy azt korábban gondolták. A kutatók kiemelték a lelet jelentőségét, ugyanis korábban még soha nem találtak ilyen régi maradványokat az ásatások során, ugyanis a korai feljegyzések alapján nem gondolták volna, hogy ilyen régen éltek a hatalmas állatok.

A CNN azt írja, a maga 20 méteres hosszúságával a Ninjatitan még nem is tartozott a legnagyobbak közé, ugyanis a későbbi titanoszauruszok, mint például az Argentinosaurus hosszúsága is elérte a 35 métert. A kutatók azt is megosztották, hogy egy ilyen korai titanoszaurusz patagóniai felfedezése alátámasztja azt az elképzelést, miszerint a titanoszauruszok a déli féltekén éltek.