Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Ez lenne az egészséges életmód kulcsa? Szakorvosok szerint gyakran fogyasszuk ezeket

Ez lenne az egészséges életmód kulcsa? Szakorvosok szerint gyakran fogyasszuk ezeket

Ez lenne az egészséges életmód kulcsa? Szakorvosok szerint gyakran fogyasszuk ezeket
Fotó: Unsplash / Illusztráció

Szakemberek szerint több olyan étel is van, amelyből gyakrabban kellene fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében.

Azt már minden bizonnyal a legtöbben tudják, hogy az egészséges életmódhoz hozzátartozik egyebek mellett a megfelelő folyadékfogyasztás, a jó minőségű és elegendő alvás, a rendszeres testmozgás, illetve a helyes táplálkozás. Ez utóbbit illetően pedig egyre többen fordítanak figyelmet a probiotikus élelmiszerek fogyasztására. De mik is azok a probiotikumok, és miért olyan fontosak? Erre a válasz az, hogy olyan élő mikroorganizmusok, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre, különösen az emésztőrendszer működésére.

Ezek a „jó” baktériumok természetesen is jelen vannak a szervezetünkben, de az étrendünkön keresztül is pótolhatjuk őket. A probiotikus élelmiszerek olyan ételek, amelyek élő probiotikus kultúrákat tartalmaznak, és rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. Emellett az immunrendszer erősítésében, a gyulladáscsökkentésben és a mentális egészség javításában is fontos szerepet játszhatnak – írja a Kiskegyed a Real Simple cikke alapján. Ilyen például a joghurt, a kefir és a savanyú káposzta is.

De a kimchi (koreai fermentált zöldség), a kombucha (fermentált tea ital), a miso (japán fermentált szója paszta) és a tempeh (fermentált szója készítmény) szintén. A joghurt kapcsán fontos megemlíteni, hogy a benne található Lactobacillus és Bifidobacterium baktériumok segíthetnek az emésztés javításában és az immunrendszer erősítésében, míg a kefir többféle baktérium- és élesztőfajtát tartalmaz. De utóbbi fogyasztása is elősegítheti a bélflóra egészségét és javíthatja az emésztést. A savanyú káposztáról pedig azt érdemes tudni, hogy természetes probiotikumokat tartalmaz.

Emellett gazdag C-vitaminban és rostokban, így több szempontból is jótékony hatású. A kimchiben található probiotikus baktériumok támogatják az emésztést és az immunrendszert, az antioxidánsokban gazdag kombucha fogyasztása pedig segíthet a méregtelenítésben és az emésztés javításában. A misóban található probiotikumok szintén jótékony hatással lehetnek a bélflóra egészségére, míg a tempeh gazdag probiotikumokban és fehérjékben, ezáltal nagyszerű húshelyettesítő, különösen vegetáriánusok és vegánok számára.

Ha tehát szeretnénk támogatni az emésztésünket, erősíteni az immunrendszerünket, és javítani a mentális egészségünket, érdemes beépíteni ezeket az ételeket (vagy legalább néhányat közülük) a mindennapi étrendünkbe. De korábban azt is megírtuk, hogy egy kutatás szerint nem feltétlenül leszünk egészségesebbek attól, ha elkerüljük a feldolgozott ételeket, ugyanis a tápérték sokkal fontosabb, mint a feldolgozottság mértéke. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy az olívabogyó fontos szerepet tölthet be a fogyásban.