Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Mit együnk és mit ne, ha elkerülnénk az őszi betegségeket? Ezt mondja a szakértő

Egy dietetikus elárulta, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes előnyben részesíteni vagy elkerülni, ha a cél az, hogy ősszel és télen is csúcsformában legyen az immunrendszerünk.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Számos olyan élelmiszer létezik, amelyek természetes módon segítik a szervezet ellenálló képességét, s azok, amelyekről most szó van, sokat segíthetnek abban, hogy az őszi-téli hónapok ne betegeskedéssel legyenek tele. Az egyik ilyen az élőflórás joghurt, amely a benne lévő probiotikumoknak köszönhetően támogatja a bél mikrobiomját, a bélrendszer egészségét, ezáltal jobb emésztést és erősebb immunrendszert eredményez. Továbbá a kiegyensúlyozott mentális állapothoz és a friss agyműködéshez is hozzájárul. Párosítsuk mindezt dióval vagy más olajos magvakkal és gyümölcsökkel.

Mivel pedig a tengeri halak bővelkednek a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavban – amely gyulladáscsökkentő hatású –, érdemes rendszeres fogyasztani lazacot, fehér és pettyes busát. De a szakember a narancsot, a citromot és a grapefruitot is kiemelte, amelyek magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez. Fontos, hogy inkább gyümölcsöt fogyasszunk, mintsem gyümölcslevet, hogy a rostokból is profitálhasson a szervezetünk. És ha már C-vitamin, akkor ne felejtsük el a paprikát sem, amely A-vitaminnal is tele van. Soron kívül Ország Karácsonyfája: már kivágták a hatalmas fenyőt, ma útnak indítják (videó)

De a listára a kurkuma is felkerült: az egy erős gyulladáscsökkentő vegyületet, kurkumint tartalmaz, ami segít a szervezetnek a fertőzések leküzdésében. A dietetikus szerint érdemes fekete borssal kombinálni, hogy a kurkuma jobban felszívódjon. Ha pedig nem fogyasztunk elegendő fehérjét, az gyengítheti az immunrendszert. Számos fehérjeforrás, mint például a marhahús, a tenger gyümölcsei és a tojás nagy mennyiségű cinket is tartalmaz, ami egy olyan alapvető mikrotápanyag, ami kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében – magyarázta a szakértő.

Míg a friss fokhagymát immunerősítő és vírusölő hatása miatt érdemes fogyasztani, akár úgy, hogy mézbe forgatjuk, akár úgy, hogy jó alaposan bedörzsölünk vele egy szelet pirítóst. Szintén kiváló választás testünk védekezőrendszerének támogatására a gyömbér, amely amellett, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai mellett javítja a szervezet immunreakcióját. Továbbá a zöld tea gazdag erős antioxidánsokban, ún. katekinekben, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól, ezáltal segítik az immunrendszer működését.

Ráadásul a zöld tea egy L-teanin nevű aminosavat is tartalmaz, amely szintén javítja az immunfunkciókat – írja az nlc.hu a Newsweek-re hivatkozva. Mindemellett azonban más egészséges italokkal is tehetünk az immunrendszer támogatásáért a hűvös őszi időben. Bár a hidegben a forró kávé vagy tea esik a legjobban, van két ital, amik ennél hasznosabbak lehetnek ilyenkor. Az egyik a gyömbér tea, ami jó társ lehet a megfázás elleni védekezésben, de a gyógyulási folyamatot is felgyorsíthatja. Emellett erősíti az immunrendszert, támogatja az emésztőrendszer működését.

Ráadásul még a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet a szakértők szerint. Míg a másik különösen hatékony italról ebben a cikkben írtunk bővebben. De arra is érdemes kitérni, miket kerüljünk ebben az időszakban: ilyenek például a bő olajban vagy zsírban sült ételek, a feldolgozott élelmiszerek és a túlzott alkoholfogyasztás, mivel ezek hozzájárulhatnak a gyulladáshoz, dehidratációt okozhatnak, elnyomhatják az immunrendszer működését és károsíthatják a bél mikrobiomját, ezáltal pedig gyengíthetik a szervezet védelmét.

Google kereső: ezt nehogy beírja, ellophatják minden adatát

Meglepő módon próbálnak a hackerek hozzáférni a Google keresőt használók személyes adataihoz.

Mit együnk és mit ne, ha elkerülnénk az őszi betegségeket? Ezt mondja a szakértő

Egy dietetikus elárulta, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes előnyben részesíteni vagy elkerülni, ha a cél az, hogy ősszel és télen is csúcsformában legyen az immunrendszerünk.