Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Mit tehetünk, ha elért minket az evés utáni kajakóma?

Mit tehetünk, ha elért minket az evés utáni kajakóma?

Mit tehetünk, ha elért minket az evés utáni kajakóma?
Fotó: Unsplash

Talán kevesen tudják, de a kajakóma bizonyos hormonok összjátékának eredménye. Szerencsére azonban van rá mód, hogy leküzdjük és produktívan folytathassuk tovább a napunkat.

Minden bizonnyal sokan megtapasztalták már azokat a kellemetlen tüneteket, amelyek egy-egy kiadós étkezés után jelentkeztek: teltségérzet, puffadás, erőtlenség, tompaság, gyötrő fáradtságérzet, esetleg szédülés, fejfájás, koncentráció hiánya. A jelenség leírására külön szavunk is van, ami nem más, mint a kajakóma – írja az Origo. Egyúttal azt is megtapasztalhattuk, hogy a kajakóma mértéke függ az elfogyasztott ételektől is. Például egy-egy többfogásos ünnepi lakoma zsíros húsételekkel és édességhegyekkel sokkal jobban megfeküdte a gyomrunkat, ezáltal fáradtabbnak éreztük magunkat, mintha egy adag csirkés salátát ettünk volna.

Tehát egyenesen következtethetünk arra, hogy a túlevés és a kajakóma kéz a kézben járó jelenségek. A cikk szerint ennek tudományos, orvosi oka van: a magas glikémiás indexű élelmiszerek, tápanyagok a vércukorszintet gyorsan megemelik, a glükóz az emésztőrendszerből a véráramba kerül, és beindul az inzulin termelődése. Az inzulin lehetővé teszi a glukóz felszívódását a véráramból, ugyanakkor az ennek következtében kialakuló, hirtelen vércukorszint-ingadozás egy szénhidrátokban gazdag étkezést követően képes álmosságot, fejfájást is előidézni. Az inzulin teszi lehetővé, hogy a triptofán nevű esszenciális aminosav átjusson a vér-agy gáton. A triptofánnak szerepe van a szerotonin szintézisében. A szerotoninszint növekedése pedig álmosságérzetet okoz – magyarázzák.

Nem véletlen az sem, hogy bizonyos anyagcsere- és hormonbetegségekben (inzulinrezisztencia, cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek, policisztás petefészek szindróma) szenvedő emberek sokkal gyakrabban tapasztalnak falási rohamokat, túlevést, ezáltal kajakómát is. Ám időnként még a legfegyelmezettebb emberrel is megesik, hogy többet eszik a kelleténél (elég csak egy-egy csábító ebédre vagy egy céges vacsorára gondolni, vagy a hotelben felszolgált svédasztalos reggelire, amikor egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb ételek), majd rövidesen eléri a kajakóma. Ilyenkor az a legjobb, ha (akármennyire is az ellenkezője esne jól) kerüljük a hosszas lustálkodást, különösen, hogy nincs is rá mindig lehetőségünk (pl. a munkahelyen).

Ehelyett felélénkíthetjük magunkat néhány könnyedebb tornagyakorlattal, fejkörzéssel, esetleg folyadékot vihetünk be a szervezetbe (lehetőleg tiszta víz, cukormentes zöld tea vagy limonádé formájában). De az is segíthet, ha étkezés után sétálunk egyet a friss levegőn. Míg ha otthon ér el minket a kajakóma, egy 15-20 perces csendespihenő belefér, ez azonban ne nyúljon hosszú órákra, mert annál nehezebb lesz rávenni magunkat, hogy folytassuk a napot. Hosszútávon azonban az segít igazán, ha életmódot váltunk, és egy kiegyensúlyozott, sovány fehérjékben, zöldségben-gyümölcsben és teljes kiőrlésű gabonákban bővelkedő étrendet folytatunk, de például a mediterrán diéta is jó választás lehet.

A jó zsírok nagyon fontosak egészségünk szempontjából, ne hagyjuk hát ki az étrendünkből. Erről itt írtunk bővebben. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy ha a migrénről van szó, egyes élelmiszerek is kiválthatják a tüneteket, ezáltal jobb, ha mértékkel fogyasztjuk őket. Persze az is tény, hogy sokak számára csak a szakértői segítség nyújthat megoldást a problémára, de óvatosnak lenni sosem árt, főleg akkor, ha a megelőzésen van a hangsúly. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy rákot és más egészségügyi problémákat is okozhat az egyik húsféle. Ami arra utal, hogy a legjobb döntés, ha a halakat, a szárnyasokat és a borjúhúst részesítjük előnyben.