Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Ezért lehet életveszélyes az alufólia

Ne csomagoljunk bele ételmaradékokat, de a szakemberek az ételek alufóliában sütését sem ajánlják.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az alufóliába csomagolt ételek sütéséről már sokszor olvashattuk, mennyire károsak az egészségre, hiszen a szervezetben felhalmozódó alumínium számos betegség okozója lehet. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a maradék ételek csomagolására sem az alufólia a legalkalmasabb. A téma kapcsán fontos hozzátenni: a Staphylococcus vagy a Bacillus cereus komoly megbetegedéseket okozó baktériumok, amelyek levegőn szaporodnak és olyan toxinokat termelnek, amelyek magas hőmérsékleten sem pusztulnak el, így a főzés sem segít, ha egyszer megjelentek az ételünkön. És ettől az alufólia sem ment meg.

Azzal minden bizonnyal a legtöbben tisztában vannak, hogy ha a főtt ételt két óránál tovább hagyjuk szobahőmérsékleten, az ételben a baktériumok rendkívül gyorsan el tudnak szaporodni, és ebben az sem igazán akadályozza meg őket, ha fóliával takarjuk le a maradékot. Soron kívül David Pressman távozik az amerikai nagyköveti posztról – kiderült, ki lehet az utódja

Az alufólia ugyanis nem biztosítja az edény, lábas hermetikus lezárását, amire azért lenne szükség, hogy az ételt ne érje a levegő, a baktériumok ne tudjanak szaporodni – magyarázza a Life.hu.

Az alufólia alá simán jut be a levegő, ami ételmérgezéshez és sok más betegséghez vezethet, illetve növeli azok kockázatát. Ezáltal az a legjobb, ha az ételmaradékok tárolására sosem használunk alufóliát, hanem inkább beszerzünk zárható műanyag vagy üveg ételtároló dobozokat, ételhordókat, és a megmaradt ételt két órán belül áttesszük a főző vagy tálalóedényekből ezek valamelyikébe, majd a hűtőbe. Ezzel sok egészségügyi problémától kímélhetjük meg magunkat – emelik ki.

Ebben a cikkben egyébként arra is kitértünk, hogy legyünk óvatosan a penészes kenyérrel, ugyanis rákos betegséget is okozhat. Nem elég levágni az érintett részeket, ehelyett az a jó döntés, ha a penészes ételek egyenesen a kukában landolnak. Mindemellett arról is beszámoltunk, hogy komoly veszélynek teszi ki a szervezetét, aki műanyag edényben mikrózza az ételt. A szakemberek szerint ez abban az esetben is igaz, ha a jelölése szerint mikrohullámú sütőben is használható műanyag edényt használunk.