Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Az egekbe szöktek az energiaárak Pakisztánban, erőszakba torkollottak a tüntetések

Az emberek az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak, ám a demonstráció erőszakba torkollott.

Fotó: EPA/SHAHZAIB AKBER
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint egyre fokozódik a feszültség Pakisztánban az elszálló energiaárak miatt: a kereskedők bezárják üzleteiket, villanyszámlákat gyújtanak fel, miközben a dühös tüntetők a közműszolgáltatók munkatársait támadják a megélhetési költségek drasztikus emelkedése közepette.

A tiltakozások már a múlt hét folyamán kezdetüket vették az emelkedő áram- és benzinárak miatt, s több ezren vonultak utcára, s gyújtották fel nyilvánosan villanyszámláikat. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Az emberek feszültsége pedig érthető, hiszen az áram ára az elmúlt 3 hónapban megduplázódott, míg a benzin ára a júniusi 262 rúpiáról (315 forint) 305 pakisztáni rúpiára (367 forint) emelkedett.

Miközben erőszakos tüntetések zajlanak az országban, politikai és gazdasági zűrzavar is uralkodik, az infláció pedig 36,4 százalékkal rekordot döntött. Ráadásul az országot tavaly brutális áradások sújtották, melyek az ország jelentős részét elárasztották.

A tüntetések a múlt héten Karacsiban torkolltak erőszakba, amikor a város áramtermelését és -elosztását végző K-Electric (KE) közműszolgáltató vállalat egyik dolgozóját megtámadta a feldühödött tömeg.

A tiltakozások a hétvégén tetőztek, amikor az üzletek és piacok Pakisztán-szerte bezártak az iszlamista Jamaat-e-Islami párt felhívására. A pénteki és szombati zárva tartás a becslések szerint 10 milliárd rúpiába (12 milliárd forint) került az országnak.