Ebből a kalapból várja a vb-selejtezős ellenfeleket Magyarország

not image

A T-800-as

2020. november 27. - 15:10

Az mlsz.hu részletesem is beszámolt a potenciális vb-selejtezős ellenfelekről, miután kiosztásra kerültek a kalapok, közvetlen a sorolás előtt.

Az mlsz.hu részletesem is beszámolt a potenciális vb-selejtezős ellenfelekről, miután kiosztásra kerültek a kalapok, közvetlen a sorolás előtt.

December 7-én este, 18 órakor Zürichben rendezik a világbajnoki selejtezőcsoportok sorsolását, melyet férfi A-válogatottunk a 3. kalapból várhat. A kalapokat a FIFA-világranglista november 26-i állása szerint alakították ki – olvasható az MLSZ hivatalos közleményében a hírek között.

Európából 13 csapat jut ki a 2022-es, katari rendezésű világbajnokságra. Ebből tíz (a vb-selejtezők tíz csoportelsője) egyenes ágon, három pedig pótselejtezős rájátszást követően. A rájátszásban a tíz csoportmásodik mellett két válogatott a Nemzetek Ligája-eredmények alapján vesz részt (az a két együttes, amely a vb-selejtezők csoportgyőzteseit és másodikjait leszámítva a legjobb helyen végzett a Nemzetek Ligájában). Az európai vb-pótselejtező három ágon, négy-négy csapat részvételével, elődöntő-döntő rendszerben zajlik majd 2022 márciusában.

A nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) novemberi világranglistáján a magyar válogatott hét helyet lépett előre, és már a legjobb 40-ben található. A selejtezőcsoportokat alkotó válogatottakat 6 kalapból sorsolják ki, melyek közül ötöt tíz csapat, egyet pedig 5 alkot. Az első kalapba a ranglista első 10 európai csapata kerül majd, a másodikban a ranglista 11-20. helyezettje, és így tovább.

A csapatok kiemelése a FIFA világranglistája alapján:

1. KALAP: BELGIUM, FRANCIAORSZÁG, ANGLIA, PORTUGÁLIA, SPANYOLORSZÁG, OLASZORSZÁG, HORVÁTORSZÁG, DÁNIA, NÉMETORSZÁG, HOLLANDIA

2. KALAP: SVÁJC, WALES, LENGYELORSZÁG, SVÉDORSZÁG, AUSZTRIA, UKRAJNA, SZERBIA, TÖRÖKORSZÁG, SZLOVÁKIA, ROMÁNIA

3. KALAP: OROSZORSZÁG, MAGYARORSZÁG, ÍRORSZÁG, CSEHORSZÁG, NORVÉGIA, ÉSZAK-ÍRORSZÁG, IZLAND, SKÓCIA, GÖRÖGORSZÁG, FINNORSZÁG

4. KALAP: BOSZNIA-HERCEGOVINA, SZLOVÉNIA, MONTENEGRÓ, ÉSZAK-MACEDÓNIA, ALBÁNIA, BULGÁRIA, IZRAEL, FEHÉROROSZORSZÁG, GRÚZIA, LUXEMBURG

5. KALAP: ÖRMÉNYORSZÁG, CIPRUS, FERÖER, AZERBAJDZSÁN, ÉSZTORSZÁG, KOSZOVÓ, KAZAHSZTÁN, LITVÁNIA, LETTORSZÁG, ANDORRA

6. KALAP: MÁLTA, MOLDOVA, LIECHTENSTEIN, GIBRALTÁR, SAN MARINO

A vb-selejtezők 2021 márciusában kezdődnek meg, és 2021 novemberében zárulnak.

A zürichi sorsoláson először az első kalap csapatait húzzák ki, és osztják be a csoportokba, majd ezt követően sorban következnek a többi kalap válogatottjai. A 6. kalap csapatai az F, G, H, I és J-csoportokba kerülnek majd, vagyis ezekben a csoportokba nem 5 hanem 6 csapat kerül.

Mivel a négy Nemzetek Ligája-finalista 2021 októberében – vagyis vb-selejtezős játéknapokon – lép pályára a sorozat négyes döntőjében, így ez a négy együttes (Belgium, Franciaország, Olaszország és Spanyolország) mindenképpen ötcsapatos csoportba kerül majd és közülük nem kerülhet két csapat ugyanabba a vb-selejtezőcsoportba.

Íme José Mourinho válasza Jürgen Klopp panaszára

Az UEFA Végrehajtó Bizottságának döntése értelmében nem kerülhet egy csoportba Örményország és Azerbajdzsán, Gibraltár és Spanyolország, Koszovó és Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Szerbia, Koszovó és Oroszország, valamint Ukrajna és Oroszország. Amennyiben ilyen ütközés alakulna ki a sorsolás során, akkor a kihúzott csapatot az ABC-sorrend szerint következő első olyan csoportba kell áthelyezni, amelyben nem alakul ki ilyen ütközés.