Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,129 $

A lengyel elnök szerint nem kell megindítani a NATO 4. cikkelye szerinti eljárást

Fotó: Rendõrök járõröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvõ Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette azt követõen, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivõ a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után bejelentette, a robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erõk készültségét. Az orosz védelmi minisztérium szerint provokációnak minõsülnek azok a lengyel médiajelentések, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal. MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Andrzej Duda elnök azt mondta, hogy az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az országban landolt rakétát „valószínűleg az ukrán légvédelem használta”. 

Lengyelországban kedden életét vesztette két civil, miután egy rakéta landolt a területükön, amelyről mostanra kezd kiderülni, hogy honnan is érkezett. Lengyelország összehívta az Atlanti Tanácsot a 4. cikkely miatt, de úgy tűnik, nem lesz szükség az eljárás megindítására. 

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Andrzej Duda elnök ugyanis azt nyilatkozta, hogy a Lengyelországban landolt rakétát „valószínűleg az ukrán légvédelem használta”, és bár Lengyelország még mindig vizsgálja a NATO 4. cikkelye szerinti eljárás megindításának lehetőségét, de úgy tűnik, hogy nem lesz szükség erre az intézkedésre – írja a Sky News

Kiemelte továbbá, hogy semmi sem utal arra, hogy a Lengyelországban történt, két ember halálát okozó rakétacsapás „szándékos támadás” lett volna, valószínű, hogy szerencsétlen baleset következménye. 

A világ vezetői nem akartak vizsgálat nélkül ítélni 

A rakéta Przewodow vidéki falura zuhant le, amely az ukrán határtól mintegy hat kilométerre nyugatra fekszik, és két civil halálát okozta, akik éppen egy kukoricaföldön dolgoztak. 

A világ vezetői nem léptek azonnal, Ukrajnán kívül mindenki óvatosságra intett, és nem akartak elhamarkodottan döntéseket hozni, de azt azért elmondták, hogy minden Oroszország hibája, akik megtámadták Ukrajnát. 

Joe Biden amerikai elnök korábban azt mondta, hogy „valószínűtlen”, hogy Oroszország lőtte volna ki a rakétát, a belga védelmi miniszter pedig arról nyilatkozott, úgy tudják, hogy a helyszínen orosz rakétát találtak, amelyet ukrán légvédelmi rendszer térített el, és azért landoltak lengyel területen. 

Oroszország közölte, hogy 35 kilométernél közelebb nem merészkedtek a lengyel határhoz, és kizárták, hogy orosz rakéta csapott volna le a területre.