Dróntámadás ért egy szaúdi olajipari létesítményt

Illusztráció/MTI/EPA/AAP/Dan Peled
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

A szaúdi állami hírügynökség beszámolója szerint dróntámadás ért egy olajipari létesítmény az ország fővárosában, Rijádban a pénteki nap folyamán, amelynek következtében ki is gyulladt az épület.

A hajnalban végrehajtott támadás során nem sérült meg senki, súlyosabb károk nem keletkeztek és az olajellátást sem zavarta meg számottevően – idézte a The Times of Israel. Szaúd-Arábia az elmúlt idők során egyre inkább kitett a dróntámadásoknak, ugyanis fokozódott a feszültség a déli határaikon fekvő Jemenben.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Mint ismeretes, a szaúdiak oroszlánrészt vállalnak a jemeni polgárháborúban, ugyanis az általuk vezetett koalíció segítségével próbálják a központi kormányt életben tartani az iráni támogatású huszi lázadókkal szemben. A két nagyhatalom annyira mélyen belecsúszott már a háborúba, hogy sok szakértő csak Irán és Szaúd-Arábia proxiháborújaként emlegeti a csatát.

Nem olyan régen szintén dróntámadás érte Szaúd-Arábia területét, akkor a Ras Tanura olajfinomítót vették célba. Ez azért is fontos, mert az ország legnagyobb olajfinomítójáról van szó, amely naponta 550 ezer hordó olajat képes előállítani

A mostani támadásra vonatkozóan egyelőre nem áll sok információ rendelkezésre, a hatóságok nem nevezték meg, hogy melyik létesítmény érintett. Az állami olajipari óriásnak, az Aramcónak van egy olajfinomítója Rijádban, amely benzint, dízelt és kerozint állít elő napi szinten, főként a szaúdi főváros számára.

A szaúdi közlemény „hivatalosan” nem a huszikat nevezte meg a támadás végrehajtójaként, de a szervezet haderejének szóvivője jelezte, összesen hat drónnal lőttek egy meg nem nevezett Aramco létesítményre Rijádban, ráadásul magas találati pontossággal. Ezt azonban nem pontosította a szóvivő sem, hogy mekkora károkat sikerült okozniuk.

Habár a huszi támadások ritkán okoznak jelentős károkat, az olajlétesítményeket ért támadások mindig aggodalmat szoktak okozni, hogy az olajellátásban zavart okozhatnak. 2019-ben volt is erre példa, amikor a huszik két olajlétesítménnyel szemben is sikeres támadást hajtottak végre, melynek következtében súlyos zavar keletkezett az ország fele számára.

Az akkori támadást a huszik magukra vállalták, ám Rijád és Washington is Teheránt sejtette inkább mögöttük. az iráni kormány azonban hevesen tagadta, hogy részt vettek volna az akcióban.