Elképesztő drágulás várható a hazai éttermekben
Akár 50 százalékos áremelkedéssel is számolhatunk a vendéglátóiparban.
A Portfolio elemzéséből kiderült, a munkaerőhiány, az emelkedő bérek, és még az annál is jobban emelkedő nyeranyag- és energiaköltségek tolják felfelé az árakat a vendéglátásban.
Vannak szakemberek, akik 15-20 százalékos áremelkedésről beszélnek, míg más várakozások 30-50 százalékos drágulással kalkulálnak.
Az éttermek és vendéglátóhelyek mostanra nyitva tarthatnak, így valamennyi forgalmuk van, azonban a járvány előtti évekhez képest ez így is nagyjából csak a kétharmadát éri el. Az üzleti rendezvények ugyanis még mindig eléggé elmaradnak, inkább tavaszra-nyárra érkeznek nagyobb foglalások.
Van olyan vállalkozó, aki már a Valentin-naptól várja a forgalom fokozatos felfutását, abban viszont szinte mindenki egyetértett, hogy idén nem a szezonban hullámzó vendégsereg, hanem az elszabaduló energia- és nyersanyagköltségek jelentik majd a legnagyobb gondot, amire a megugró bérek már csak a habot jelentik a tortán – írta a portál.
A lap szerint mivel a rezsicsökkentett vállalkozások kategóriájába az éttermek a legtöbb esetben nem férnek bele, ezért megjelentek a szektorban a minimum 3-szorosára, de valahol 6-szorosára emelkedő áramárak. Többszöröződnek számukra a földgázárak, és a nyersanyagköltségek pedig szintén elszálltak és várhatóan tovább emelkednek majd.
„Ha valaki életben akar maradni, kénytelen az árakat emelni, de lehet, hogy ezt csak félve teszik meg a vendéglátók, mert tartanak a vendégvesztéstől. Ennek ellenére minimum 15-20 százalékos drágulás várható. Fél és 1 év közötti időszak kell arra, amíg az emberek hozzászoknak az új árakhoz” – mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.