Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Döntöttek a veronai buszbalesetet okozó sofőr ügyében

Verona, 2017. január 21. Az elõzõ napon este történt buszbaleset helyszíne az A4-es autópályán az észak-olaszországi Veronánál 2017. január 21-én. A város közelében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek. MTI Fotó: Varga György
Baleset

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar joggal „összeegyeztethető az olaszországi ítélet, amely alapján hat évet kell fogházban töltenie a buszsofőrnek.

Fogházba kerül a veronai buszbalesetet okozó magyar sofőr; a Fővárosi Törvényszék csütörtökön döntött a magyar állampolgár olaszországi elítélésének magyarországi megfeleltetéséről – tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben az MTI-vel.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A férfit a Velencei Fellebbviteli Bíróság 2021-ben jogerősen 6 év szabadságvesztésre ítélte az olasz törvény szerinti közúti emberölés miatt. Az olaszországi ítélet szerint a vádlott 2017. január 20-án késő este autóbuszt vezetett 55 utassal a Milánó-Velence autósztrádán, vezetés közben elaludt, elveszítette uralmát a jármű felett, s ezzel súlyos balesetet okozott, melyben 17-en életüket vesztették, sokan súlyosan megsérültek.

Az olaszországi ítélet szerint a sofőr “gondatlanságból, hanyagságból, tapasztalatlanságból és a közúti közlekedésről szóló jogszabályok megsértéséből álló bűnt követett el”.

Hat év fogházbüntetésnek felel meg az olasz ítélet

A sofőr magyar állampolgár, ezért a magyar bíróság az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény szerint járt el. Csütörtökön a Fővárosi Főügyészség képviselője a jogerős olaszországi ítélet figyelembevételét és megfeleltetését, valamint a büntetés végrehajtásának átvételét indítványozta. A sofőr és védője az ügyészi indítvány teljesítését nem ellenezte.

A Fővárosi Törvényszék a külföldi ítélet megfeleltetése során az elkövetésekor hatályos büntető törvényt alkalmazva megállapította, hogy a sofőr elkövette a magyar Büntető Törvénykönyv szerinti halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozásának vétségét, amelynek büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Az olaszországi bíróság által kiszabott 6 év szabadságvesztést a Fővárosi Törvényszék a magyar joggal összeegyeztethetőnek ítélte és megállapította, hogy az 6 év fogházbüntetésnek felel meg. A bíróság rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról, az eddig fogvatartásban töltött idő beszámításáról, valamint az eljárás során felmerült bűnügyi költségről.

A végzés végleges – tudatta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.