Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

Egyre népszerűbb Donald Trump az amerikaiak körében

A legfrissebb népszerűségi index szerint Donald Trump népszerűbb az amerikaiak körében, mint Joe Biden elnök.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Infostart egy új Reuters/Ipsos felmérés eredményeire hivatkozva számolt be arról, hogy Joe Biden népszerűségi indexe jelenleg csak 38 százalék az Egyesült Államokban. A portál az adatokra hivatkozva megjegyezte, 2021 nyara óta Biden nem tudott 50 százalék feletti népszerűségi mutatót produkálni.

A jogi kálváriák ellenére is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a következő elnökválasztáson ismételten Trump lesz Joe Biden kihívója, a volt elnök pedig a friss felmérések szerint jelenleg mintegy 6 százalékkal vezet Bidennel szemben. A portál egy másik Reuters/Ipsos felmérésre hivatkozva azt írja, a megkérdezettek 17 százaléka aggódik a bevándorlás miatt, annak ellenére, hogy tavaly decemberben ez az arány csak 11 százalék volt. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A republikánusok körében a felmérés szerint változatlan a gondolkodásmód, ugyanis 36 százalékuk továbbra is a bevándorlást tartja a legfőbb problémának, a válaszadók 29 százaléka pedig a gazdaság helyzetét találja aggasztónak. Az összes amerikai választót tekintve a gazdaság helyzete miatt aggódók tábora a megkérdezettek 22 százalékát teszi ki.

Ugyanakkor az MSNBC amerikai hír- és politikai elemző televíziós csatorna ennek kapcsán rámutatott, „hatalmas a szakadék aközött, ahogy a gazdaság teljesít és ahogy a választók látják”: a 2023-as növekedési adatok szerint ugyanis az amerikai gazdaság bővült a legnagyobb mértékben tavaly, nem kevesebb, mint 2,5 százalékkal, ezzel megelőzve a második helyen álló Japánt. Ráadásul szakértők szerint az amerikai gazdaság hasonlóképpen fog teljesíteni 2024-ben is.

A MarketWatch pénzügyi információkkal, üzleti hírekkel, elemzésekkel és tőzsdei adatokkal foglalkozó oldal is megszólalt a témában, s hangsúlyozták, mivel a republikánusok nem tudnak fogást találni az amerikai gazdasági növekedésen, más területen próbálkoznak. Ez pedig a bevándorlás témája.

Ugyanakkor azt is megjegyezték, Joe Biden külpolitikája kissé átláthatatlan, mivel látszólag képtelen önmérsékletre kényszeríteni Izraelt, rámutatva, hogy a Gázában bevetett hadianyag egyharmadát amerikai támogatásból kapják. A lap kitért Irán helyzetére is, melynek kapcsán kiemelte, a békítő megközelítés kudarcot vallott, Teherán pedig a továbbiakban is pénzelni fogja az Izraelt és a vörös tengeri hajózást fenyegető erőket.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.