Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

A dió lehet a szív egészségének titkos fegyvere

A dió lehet a szív egészségének titkos fegyvere

A dió lehet a szív egészségének titkos fegyvere
Shutterstock/Illusztráció

Dr. Amir Khan brit orvos, aki az NHS keretében dolgozik és rendszeresen szerepel az ITV műsoraiban, többek között a Lorraine-ben, a közösségi médiában osztotta meg, miért fogyaszt szinte minden nap diót.

„Tele vannak E-vitaminnal, melatoninnal és polifenoloknak nevezett növényi vegyületekkel, amik különösen magas koncentrációban találhatók a papírszerű héjban.” Ezek az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szabad gyökök által okozott DNS-károsodást, valamint mérsékelhetik a szervezetben kialakuló gyulladásokat.

A cikk a videó után folytatódik

A szakember kiemelte, a dió egyedülállóan gazdag omega-3 zsírsavakban: „A dióban több omega-3 zsír van, mint bármely más diófélében. A dióban található omega-3-at alfa-linolénsavnak (ALA) hívják, amelyre a szervezetnek szüksége van, de nem tudja előállítani, így az étrendből kell bevinni.” Az ALA hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez, a vérnyomás csökkentéséhez, valamint alapvető szerepet játszik a növekedésben és a fejlődésben.

Dr. Khan arra is felhívta a figyelmet, hogy a dió nemcsak a szervezetet táplálja, hanem a bélflórát is: „A dió fogyasztása nemcsak téged táplál, hanem a bélben élő jótékony baktériumokat is. Ez elősegíti a bél egészségét, és hozzájárulhat a betegségek kockázatának csökkentéséhez.” A dióban található tápanyagok ezen felül védhetik az agyat a gyulladásoktól, és segíthetnek megőrizni a kognitív funkciókat az öregedés során.

A szív- és érrendszeri előnyöket külön is hangsúlyozta: „A dió rendszeres fogyasztása következetesen kimutatta, hogy csökkenti a káros koleszterin- és trigliceridszintet, amik mind hozzájárulhatnak a szívbetegségek kialakulásához.” Ez a hatás különösen fontos, hiszen a magas LDL-koleszterin az érelmeszesedés egyik fő kockázati tényezője.

A Healthline által idézett kutatások is megerősítik Dr. Khan állításait: egy 2021-es vizsgálat szerint napi 30-60 gramm dió fogyasztása kedvezően hat a szív egészségére. Egy 2017-es tanulmány pedig kimutatta, hogy napi 43 gramm dió nyolc héten át történő fogyasztása pozitív egészségügyi hatásokkal járt. A Mirror összegzése szerint „a dió számos egészségügyi előnnyel bír: gazdag antioxidánsokban, csökkenti az LDL (rossz) koleszterint, magasabb az omega-3 tartalma, mint bármely más diófélének, csökkentheti a gyulladást, elősegítheti az egészséges bélműködést, mérsékelheti egyes daganatok kockázatát, segíthet a testsúly szabályozásában, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, javíthatja a vérnyomást, támogathatja az agy egészségét, valamint a férfi termékenységet.”