Magyarországon is kötelező oltóanyagok segíthetnek a koronavírus leküzdésében

Fotó: Unsplash/CDC
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Kettő, Magyarországon is kötelező, gyermekkorban beadandó védőoltásoltás is hozzájárulhat a Covid-19 legyőzéséhez.

A Med tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-oltás és a diftéria, tetanusz és pertussis elleni vakcina (Di-Per-Te) is segíthet a koronavírus legyőzésében – írja a 24.hu a Medialexpress-re hivatkozva. 

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Ezek az oltóanyagok keresztreaktív T-sejtek kialakulásához járulnak hozzá, amelyek a SARS-CoV-2-fertőzés során is támadásba léphetnek. Ezek a T-sejtek olyan antitesteket képesek gyártani, amelyek reagálnak a vírus felületén található fehérjékre.

Az említett T-sejtek az MMR és a Di-Per-Te oltások miatt is termelődhetnek, és segíthetnek a koronavírus legyőzésében is. A Brigham and Women’s Hospital kutatói megállapították, hogy azok szervezete, akik legalább egyet megkaptak a kettő védőoltásból, hatékonyabban tudott védekezni a koronavírus ellen, és kisebb volt az esélye az intenzív osztályra kerülésnek is.

Korábban már kisebb kutatások bizonyították ezt a tényt, azonban a jelenlegi elemzések megerősítést nyújtanak abban, hogy a két oltás hatékonysága valós. A járványhelyzet alatt sok helyen visszaesett a gyermekek oltása kötelező vakcinákkal más betegségekre, ezért a szakemberek felhívják a figyelmet más betegségek elleni védekezésre, és a kötelező oltások beadására is.