Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy marék dióval a demencia ellen – napi 30 gramm csökkentheti a kockázatot

Egy marék dióval a demencia ellen – napi 30 gramm csökkentheti a kockázatot

Egy marék dióval a demencia ellen – napi 30 gramm csökkentheti a kockázatot
Shutterstock/Illusztráció

Egy egyszerű, mindennapi szokás is jelentősen hozzájárulhat az agy egészségének megőrzéséhez – állítja Dr. Saurabh Sethi gasztroenterológus, aki az Instagramon és a TikTokon is népszerű egészségügyi tanácsadóként ismert.

A brit Express cikke szerint Dr. Sethi tudományos kutatásokra hivatkozva azt állítja: „A tudomány szerint, ha naponta 30 gramm sózatlan olajos magvat fogyasztunk, az akár 17%-kal is csökkentheti az összes típusú demencia kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik egyáltalán nem esznek dióféléket.”

A cikk a videó után folytatódik

Dr. Sethi hangsúlyozta, a diófélék „tápanyagban gazdagok, számos bioaktív vegyületet tartalmaznak, köztük antioxidánsokat, telítetlen zsírsavakat és rostokat, amelyek jótékony hatással vannak az agyra és a bélrendszerre is.” A napi ajánlott mennyiség – 30 gramm – körülbelül egy maréknyi keveréknek felel meg, amelyet a legtöbb szupermarketben előre csomagolt formában is be lehet szerezni. Az Egyesült Királyságban például az Aldi egyik 200 grammos keveréke – mandulával, kesudióval, mogyoróval és dióval – 1,75 fontba (kb. 820 forintba) kerül, ami hat napi adag fedezésére elegendő.

Dr. Sethi ugyanakkor figyelmeztetett: a diófélék önmagukban nem csodaszerek. „Az emberek csak akkor élvezhetik a jótékony hatásokat, ha az olajos magvakat egészséges étrend és életmód részeként fogyasztják. Önmagukban nem elegendőek.” Saját példáját is megosztotta: „Minden nap ebédidőben megeszem egy marék vegyes diófélét.”

Az „összes típusú demencia” gyűjtőfogalom, ami az Alzheimer-kórtól a vaszkuláris demencián át a Lewy-testes demenciáig minden olyan állapotot magában foglal, mely az agy károsodásával és kognitív hanyatlással jár. Az Alzheimer’s Society adatai szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 944 000–982 000 ember él demenciával, és ez a szám 2030-ra várhatóan meghaladja az egymilliót, 2040-re pedig elérheti az 1,4 milliót. Világszinten jelenleg körülbelül 55 millió ember érintett, és ez a szám 2050-re akár 139 millióra is nőhet.

A diófélék agyra gyakorolt pozitív hatását több kutatás is alátámasztja. A dió például különösen gazdag növényi eredetű omega-3 zsírsavban (ALA), amely segítheti a kognitív funkciók megőrzését. Egy brit Biobank-tanulmány szerint a napi diófogyasztás összefüggésbe hozható az összes típusú demencia alacsonyabb kockázatával. A sózatlan diófélék fogyasztása különösen előnyös lehet, mivel a sóbevitel csökkentése önmagában is jótékony hatású.