Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

A demencia kockázatát egyetlen étel csökkentheti leginkább

A demencia kockázatát egyetlen étel csökkentheti leginkább

A demencia kockázatát egyetlen étel csökkentheti leginkább
Shutterstock/Illusztráció

A demencia világszerte egyre nagyobb kihívást jelent, de a legújabb kutatások szerint az étrend megváltoztatásával jelentősen mérsékelhető a kockázat.

A tudósok azonosították azt az élelmiszercsoportot, amelyet a „legfontosabbnak” tartanak a kognitív hanyatlás megelőzésében: a halat. A demencia az agyműködés fokozatos romlásával járó tünetegyüttes, ami elsősorban a 65 év felettieket érinti. Bár az életkor önmagában növeli a kockázatot, a kutatások szerint az esetek közel 45%-a megelőzhető lenne célzott életmódbeli változtatásokkal.

A cikk a videó után folytatódik

A Mirror szerint egy, az Alzheimer’s and Dementia folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány több mint 7 750 résztvevőt követett nyomon akár tíz éven keresztül. A résztvevők étrendi kérdőíveket töltöttek ki, és kognitív felméréseken vettek részt. A kutatók így fogalmaztak: „A mediterrán étrend szorosabb követése alacsonyabb kognitív károsodási kockázattal járt, de nem lassította a kognitív funkciók hanyatlását.”

A Harvard Health szakértői a vizsgálatra reagálva kiemelték: „A zöldségek a második legjobbnak bizonyultak, minden más étel kisebb, jelentéktelen hatást mutatott. A vizsgált ételek közül egyedül a hal fogyasztása járt együtt az alacsonyabb kognitív hanyatlási kockázattal. A hal evése csökkentette mind a kognitív károsodás, mind a kognitív hanyatlás kockázatát.”

Ezt a megállapítást megerősítette a Frontiers in Ageing Neuroscience folyóiratban megjelent további kutatás is, amely szerint „a hal fontos forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek jelen vannak az agyszövet sejtmembránjaiban.”

A mediterrán étrend és a kockázatok

A mediterrán étrend bőségesen tartalmaz friss zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, dióféléket, gabonaféléket, olajos halakat és egészséges zsírokat, például olívaolajat. Ugyanakkor korlátozza a feldolgozott élelmiszereket, és összefüggésbe hozták a szívbetegségek, a metabolikus szindróma, a cukorbetegség, bizonyos daganatok és a depresszió kockázatának csökkenésével is.

A Brit Szívalapítvány (BHF) arra figyelmeztet, hogy bizonyos ételek növelhetik a demencia kockázatát. Ezek közé tartozik az olajban sült vagy gyorséttermi étel, a sajt, a vörös húsok, a péksütemények és a vaj. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) a következőket javasolja a demencia kockázatának csökkentésére:

  • kiegyensúlyozott étrend
  • egészséges testsúly fenntartása
  • rendszeres testmozgás
  • az alkoholfogyasztás mérséklése
  • a dohányzás abbahagyása
  • a vérnyomás egészséges szinten tartása
  • aktív társasági élet