Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,30 Ft
Euró
392,49 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
61,622 $

Újabb két boltlánc döntött úgy, hogy nem nyit ki szenteste napján

Egyre több üzletről derül ki, hogy nem nyitnak ki december 24-én, ám úgy tűnik, a plázák még bekavarhatnak. A KASZ elnöke mondta el, mit érdemes tudni ennek kapcsán.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, legutóbb a JYSK csatlakozott a december 24-én zárva tartó kereskedelmi vállalatokhoz, felzárkózva a Lidl-höz, a Penny Markethez, a Rossmann-hoz és a Mountex-hez. Nemrégiben pedig az Obi és az XXXLutz határozott úgy, hogy nem nyitja ki üzleteit szenteste napján – szúrta ki az Infostart a Magyar Hang beszámolóját.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke azt mondta, amikor egy piaci szereplő bejelenti, hogy zárva tart december 24-én, az új helyzetet eredményez, ezért újra meg szokta keresni azokat, akiktől korábban elutasító választ kapott a kezdeményezés kapcsán. Ugyanakkor elismerte, a kereskedelmi cégeknek vannak olyan érveik is, amelyekkel nehéz vitatkozni. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Az egyik ilyen eset, amikor a cég maga is bérlője a plázákban található üzlethelyiségeknek, és a megkötött szerződés miatt nem biztos, hogy meg tudja tenni, hogy zárva tart. Itt példaként említette a Rossmann drogérialáncot, amely előző héten közölte szándékát, de arról is szót ejtett, hogy még tárgyalások előtt állnak: egyeztetniük kell azon bevásárlóközpontokkal, ahol kötelező érvényű nyitvatartás vonatkozik az ő üzleteikre is.

A szakszervezeti elnök szerint a Rossmannhoz hasonló cipőben járó vállalatok – amelyeknek plázaboltjai vannak – nem biztos, hogy meg tudják tenni, hogy nem nyitnak ki. Az ilyen kereskedelmi láncoknak a bevásárlóközpontokkal szolgáltatási szerződésük van, és ebben nyitvatartási kötöttségek is szerepelnek. Megjegyezte, bár a korábbi években is előfordult, hogy egy-egy lánc üzletei december 24-én hamarabb bezártak, de a bevásárlóközpontokban található üzleteik nyitva tartottak addig, amíg a bevásárlóközpontok is.

„Ez nehéz helyzet, mert a cégnek a saját munkavállalói szemébe is kell nézni az egyenlőtlenség miatt, hiszen vannak munkavállalói, akik otthon maradhatnak 24-én, számos dolgozójának viszont fel kell vennie a munkát” – fogalmazott. Ám mindemellett a nagy alapterületű láncok – Auchan, Tesco, Spar – szintén nehéz helyzetben vannak, mivel gyakran bérlőik vannak az épületen belül. Ezeknek a bérlőknek pedig abból van forgalmuk, hogy oda betérnek vásárlóként az emberek.