Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Négy rejtett tünet, amely a D‑vitamin hiányára utalhat

Négy rejtett tünet, amely a D‑vitamin hiányára utalhat

Négy rejtett tünet, amely a D‑vitamin hiányára utalhat
Shutterstock/Illusztráció

A D‑vitamin hormonként működik, amely a bőrben termelődik napfény hatására, és kulcsszerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, a gyulladások csökkentésében, a csontok és ízületek egészségében, valamint a mentális és szívfunkciók támogatásában.

Hiánya azonban számos problémához vezethet: gyermekeknél angolkórhoz, felnőtteknél csontlágyuláshoz, idősebb korban pedig csontritkuláshoz. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) és a brit kormány hivatalos ajánlása szerint „mindenkinek érdemes napi D‑vitamin kiegészítőt szednie az őszi és téli hónapokban”, míg tavasztól őszig a napfény általában elegendő mennyiséget biztosít.

A cikk a videó után folytatódik

Shona Wilkinson, a Dr Vegan vezető táplálkozási szakértője így fogalmazott: „Valószínűleg hallottál már a D‑vitamin fontosságáról, különösen télen. Ennek ellenére sokan még mindig nem értik teljesen, milyen szerepet játszik a szervezetünkben, és ami még rosszabb, az Egyesült Királyság lakosságának körülbelül 30-40%-a ebben az időszakban D‑vitamin hiányosnak számít.”

  • Gyakori megfázások és fertőzések: A D‑vitamin támogatja az immunfunkciót, segítve a szervezetet a vírusok és baktériumok elleni harcban. Minél több D‑vitamin van a testünkben, annál egészségesebb az immunrendszerünk, így kisebb az esélye annak, hogy egész télen állandóan megfázva érezzük magunkat.
  • Csont- és ízületi fájdalmak: a vitamin nélkül a csontok nem tudják megfelelően felszívni a kalciumot, így törékennyé válnak, az ízületek pedig gyulladásosak és merevek lehetnek.
  • Fáradtság: A D‑vitamin segít megelőzni a fáradtságot az izmok működésének és az idegrendszer szabályozásának támogatásával. Alacsony szintje krónikus fáradtsághoz vezethet, amely túlzott kimerültség, izomgyengeség, szédülés és fejfájás formájában jelentkezik.
  • Depresszió: A kutatások azt mutatják, hogy a depresszióval diagnosztizáltaknál alacsonyabb a D‑vitamin szint, ami rávilágít arra, milyen hatással lehet a mentális egészségünkre. A D‑vitamin befolyásolja a hangulatot és az agyműködést, különösen a szerotonin – az úgynevezett ‘boldogsághormon’ – eloszlását.”

Étrend és pótlás

A téli hónapokban nehezebb természetes úton D‑vitaminhoz jutni, de bizonyos élelmiszerek segíthetnek a szint fenntartásában. A szakértők szerint a legjobb források közé tartozik a lazac, a makréla és a szardínia, a vörös hús és a máj, a tojássárgája, valamint a vadon termő gombák – írja a WalesOnline.

Vegán étrend esetén a lehetőségek korlátozottak: gombák, dúsított növényi tejek és egyes gabonafélék tartalmazhatnak D‑vitamint, de önmagukban nem elegendőek.