Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

A Curiosity marsjáró kamerája is megszenvedte Nap túloldaláról érkező hatalmas kitörést

Ugyanabból a napfoltból érkezett, amely előző hónapban a Földön is problémákat okozott.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Hatalmas napkitörés érte el bolygónkat május 10-én, minek köszönhetően Magyarországon is felragyogott a sarki fény. A rádiós kommunikációban és a navigációban is gondokat okozó napvihar abból a napfoltból érkezett, amely nem sokkal később az elmúlt 20 év legerősebb kitörését produkálta.

Ennek hatását szerte a Naprendszerben megfigyelték, az Európai Űrügynökség űrszondái a Merkúr pályájától egészen a Marsig érzékeltékaz eseményt. A NASA a Marson is figyelemmel követte az napkitörés következményeit – írja az IFL Science.

A kitörés gamma- és röntgensugarakat szabadított fel, amelyek alig pár perc leforgása alatt eljutottak a Marsig. Először a Mars Odyssey űrszonda érzékelte a történteket, amely a részecskeáradat miatt egy órán keresztül nem tudta használni a tájékozódásért felelős kameráját.

Mivel a marsi légkör túl sok védelmet nem nyújt a napkitörések ellen, ezért a Curiosity rover kamerái is nehéz perceket éltek át. Az eszköz sugárzásdetektora 30 mellkasi röntgennek megfelelő dózist mért – ami bár az ember számára sem végzetes, kérdéseket vetett fel a közeljövő Mars-utazásai kapcsán.

A MAVEN orbiter szintén észlelte az eseményt, és talán ez volt a legkülönlegesebb a NASA számára, hiszen a szonda a marsi sarki fényeket vizsgálja. A kamerákon látható hatalmas lila foltok rendkívül erős sarki fényről árulkodtak.

„Ez volt a legnagyobb részecske-esemény, amelyet a MAVEN valaha is látott” – mondta a küldetés űridőjárás-vezetője, Christina Lee, a Kaliforniai Egyetem Berkeley Űrtudományi Laboratóriumának munkatársa.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.