Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,22 Ft
Euró
391,10 Ft
Font
464,19 Ft
Bitcoin
64,172 $

A Curiosity marsjáró kamerája is megszenvedte Nap túloldaláról érkező hatalmas kitörést

Ugyanabból a napfoltból érkezett, amely előző hónapban a Földön is problémákat okozott.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Hatalmas napkitörés érte el bolygónkat május 10-én, minek köszönhetően Magyarországon is felragyogott a sarki fény. A rádiós kommunikációban és a navigációban is gondokat okozó napvihar abból a napfoltból érkezett, amely nem sokkal később az elmúlt 20 év legerősebb kitörését produkálta.

Ennek hatását szerte a Naprendszerben megfigyelték, az Európai Űrügynökség űrszondái a Merkúr pályájától egészen a Marsig érzékeltékaz eseményt. A NASA a Marson is figyelemmel követte az napkitörés következményeit – írja az IFL Science.

A kitörés gamma- és röntgensugarakat szabadított fel, amelyek alig pár perc leforgása alatt eljutottak a Marsig. Először a Mars Odyssey űrszonda érzékelte a történteket, amely a részecskeáradat miatt egy órán keresztül nem tudta használni a tájékozódásért felelős kameráját.

Mivel a marsi légkör túl sok védelmet nem nyújt a napkitörések ellen, ezért a Curiosity rover kamerái is nehéz perceket éltek át. Az eszköz sugárzásdetektora 30 mellkasi röntgennek megfelelő dózist mért – ami bár az ember számára sem végzetes, kérdéseket vetett fel a közeljövő Mars-utazásai kapcsán.

A MAVEN orbiter szintén észlelte az eseményt, és talán ez volt a legkülönlegesebb a NASA számára, hiszen a szonda a marsi sarki fényeket vizsgálja. A kamerákon látható hatalmas lila foltok rendkívül erős sarki fényről árulkodtak.

„Ez volt a legnagyobb részecske-esemény, amelyet a MAVEN valaha is látott” – mondta a küldetés űridőjárás-vezetője, Christina Lee, a Kaliforniai Egyetem Berkeley Űrtudományi Laboratóriumának munkatársa.

Óriási a tömeg Ferihegyen a globális informatikai hiba miatt (videó)

Ferihegyen is küzdenek az elemekkel, jelenleg hatalmas a tömeg, ráadásul csúcsidőben, amikor az emberek nyaralni mennének.

Letilthatja AI-fejlesztéseit Európában a Meta

Az uniós szabályozási bizonytalanságok miatt a Meta nem tervezi bevezetni az Európai Unióban legújabb multimodális mesterséges intelligencia modelljeit.

Messi szerződését másolhatja a Barca, Yamal nagyon gazdag ember lehet

Jelenleg aprópénzt keres ahhoz képest az újdonsült Európa-bajnok, hogy mire képes, illetve mennyit kapnak azok, amik messze nem hozzák ezt a szintet, mégis sztárok.