Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy cukorban gazdag gyümölcs mégis csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Egy cukorban gazdag gyümölcs mégis csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Egy cukorban gazdag gyümölcs mégis csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
Shutterstock/Illusztráció

Sokáig úgy tartották, hogy a magas cukortartalmú ételek és gyümölcsök kerülendők azok számára, akiknél fennáll a cukorbetegség kockázata.

Egy friss amerikai kutatás azonban megkérdőjelezi ezt az általános ajánlást: a vizsgálat szerint a mangó, amely köztudottan édes és cukorban gazdag gyümölcs, éppen hogy védelmet nyújthat a 2-es típusú diabétesszel szemben.

A cikk a videó után folytatódik

A George Mason Egyetem kutatója, Raedeh Basiri vezetésével, a National Mango Board támogatásával zajló vizsgálatban 23 résztvevőt két csoportra osztottak: az egyik csoport naponta egy friss mangót fogyasztott, míg a másik alacsony cukortartalmú müzliszeletet kapott. A hat hónapig tartó kutatás során a kutatók a vércukorszintet, az inzulinérzékenységet és a testzsírt vizsgálták.

Az eredmények meglepőek voltak: „A napi mangófogyasztás 24 héten keresztül javította a rövid- és hosszú távú vércukorszint-szabályozást, csökkentette az inzulinrezisztenciát, fokozta az inzulinérzékenységet, és kedvező változásokat idézett elő a testösszetételben az elődiabéteszes egyéneknél” – áll a tanulmányban. A kutatók szerint „a friss mangó étrendbe való beillesztése praktikus, élelmiszer-alapú stratégia lehet a glikémiás kontroll támogatására és a testösszetétel javítására a 2-es típusú diabétesz magas kockázatának kitett személyeknél.”

Basiri a News Medicalnek nyilatkozva hangsúlyozta: „A cél az, hogy az embereket arra ösztönözzük, hogy teljes értékű gyümölcsöket, például mangót építsenek be étrendjükbe, mint a cukorbetegség megelőzésének egyik gyakorlati étrendi stratégiáját. Az elődiabéteszes állapotú egyéneknek nemcsak a cukortartalomra kell figyelniük, hanem arra is, hogyan jut a cukor a szervezetbe.”

Shutterstock/Illusztráció

A Diabetes UK magyarázata szerint a gyümölcsökben és zöldségekben található cukor másképp hat a szervezetre, mint a süteményekben vagy kekszekben lévő, mivel a rost és a tápanyagok jelenléte ellensúlyozza a cukor hatását. „A gyümölcslevek és turmixok kevésbé előnyösek, mert kevesebb bennük az ép rost. Egy adag körülbelül 15 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami a szabad cukrok közé számít, így könnyen túl sokat fogyaszthatunk belőlük anélkül, hogy észrevennénk.”

Az NHS ugyanakkor figyelmeztet: „A gyümölcs- és zöldséglevek túlzott fogyasztása károsíthatja a fogakat. Ezeket inkább étkezésekhez, és ne két étkezés között fogyasszuk, hogy csökkentsük a fogszuvasodás kockázatát.” A mangó további előnyei közé tartozik, hogy egyetlen adag akár a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 67%-át is biztosíthatja, valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz és a folát, amik különösen a várandósság idején fontosak a magzat egészséges fejlődéséhez.