Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Már csökkenni kezdtek az élelmiszerárak, de néhány dolog még mindig „útban van”

Már csökkenni kezdtek az élelmiszerárak, de néhány dolog még mindig „útban van”

Már csökkenni kezdtek az élelmiszerárak, de néhány dolog még mindig „útban van”
Fotó: Unsplash

Ez több dolognak köszönhető, például annak, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest 10%-kal alacsonyabb volt, a csökkenő kereslet márpedig árvisszafogó hatású.

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az élelmiszerinfláció a csúcsra ért, vagyis néhány hónapon belül egyes termékek ára csökkenni fog, de legalábbis alacsonyabb szintű növekedésre lehet számítani, „hacsak valami újdonság nem történik a piacon”.

Elmondása szerint a gabonapiacok normalizálódtak, mindenki várja az új termést, és ha az „normális” lesz az északi féltekén, akkor az a gabonák árára mindenképp „csitítólag hathat”, s ehhez hozzájön, hogy az energiahordozók jelenleg egy picit kedvezőbb ár mellett kerülnek be a termékpálya több szereplőjének a termelésébe, mint mondjuk október-decemberben.

A tejtermékekkel kapcsolatban azt mondta, egy-egy árucikket illetően valószínűleg nem egyszerre fog végbemenni az árcsökkenés, bár az első lépések már megtörténtek ebbe az irányba, hiszen volt néhány bejelentés egyes kiskereskedelmi láncok részéről.

A drága energia és az ársapka nagy gát

Majd a szakember hozzátette, ne feledkezzünk el róla, hogy a munkabérek emelkedése továbbra is fennáll, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest 10%-kal alacsonyabb volt, a csökkenő kereslet márpedig árvisszafogó hatású.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára is egyetértett ezzel, mondván, már az üzletekben is elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak, különösen a tejtermékek esetében, mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek – számolt be az Infostart.

Ezt követően arra utalt, a nagy energiaigényű területek, a hús- és tejipar, a száraztészták, a pékáruk esetében jó lenne, ha a feldolgozó ipari szereplők lehetőséget kapnának arra, hogy újratárgyalhassák az energiaszolgáltatójukkal a szerződésüket, mivel a magas energiaár még mindig túl nagy problémát okoz.

A főtitkár kiemelte, az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál. Elmagyarázta, ez nem hangzik túl észszerűen, hiszen a cukor fogyasztói ára igen alacsony, ám emögött nagyon magas beszerzési ár van, s a piac „nem talál a helyére”, mert túlzott keresletet generál a mesterségesen nyomva tartott fogyasztói ár.