Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Gyógyító csirkeleves az influenzaszezonra – mennyei és egészséges

Gyógyító csirkeleves az influenzaszezonra – mennyei és egészséges

Gyógyító csirkeleves az influenzaszezonra – mennyei és egészséges
Shutterstock/Illusztráció

Ahogy 2025 őszén beköszönt a hűvös idő, egyre többen keresnek olyan tápláló, melegítő ételeket, amik segítenek átvészelni a náthás, köhögős időszakot.

Emily English, 30 éves brit táplálkozási tanácsadó az Express cikke szerint az Instagramon osztotta meg saját receptjét, ami szerinte „tele van A- és C-vitaminnal, valamint antioxidánsokkal, köszönhetően a sok zöldségnek és fűszernek.”

A cikk a videó után folytatódik

A szakértő úgy fogalmazott: „Nincs gyógyítóbb egy igazán jó csirkelevesnél, ez pedig felpezsdít, megad mindent, amire a testednek szüksége van, és melegséggel tölt el. Ha kimerült vagy, utazás után vagy az influenzaszezon küszöbén állsz, ezt az edényt kell elkészítened.”

A recept négy adaghoz készült, és mindössze 400 kcal-t tartalmaz adagonként. Az összetevők között szerepel többek között:

  • 2 csirkehúsleves-kocka 2,5 liter vízben feloldva
  • 1 ág rozmaring
  • 150 g barna rizs
  • 1 citrom (héja és leve)
  • 2 tojás
  • 320–400 g sült csirkehús
  • 1-1 evőkanál aprított kapor és petrezselyem
  • 2 sárgarépa
  • 200 g kockázott sütőtök
  • 2 szár zeller
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • egy marék gesztenyegomba
  • 1 teáskanál gyömbérpaszta
  • 2 gerezd fokhagyma

A főzés menete: egy evőkanál olívaolajat melegítsünk fel közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát, sárgarépát, sütőtököt és zellert. Sózzuk enyhén, és pároljuk 5 percig. Ezután jöhetnek a gombák, és ha azok megpuhultak, a rozmaring, fokhagyma, gyömbér és rizs. Néhány perc után öntsük hozzá a forró alaplevet, és gyenge forrás mellett főzzük lefedve 20 percig.

„Időnként keverjük meg, és ha szükséges, pótoljuk az alaplevet, hogy leveses maradjon. Ezután adjuk hozzá a csirkét és a citromhéjat, majd főzzük további 5 percig, amíg a rizs megpuhul. Vegyük ki a rozmaringot, és csökkentsük a hőfokot.”

A tojásos-citromos selymesítéshez: „Egy tálban verjük fel a tojásokat a citromlével, majd fokozatosan keverjünk hozzá egy-két merőkanál forró levest, hogy temperáljuk. Ezután lassan keverjük vissza az edénybe, folyamatosan keverve, amíg a leves selymessé válik.”

A végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg friss kaporral és petrezselyemmel. A levest forrón tálaljuk. Emily receptje rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert.