Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

A csehek szerint Magyarország fenyegeti az Európai Unió gernder-ügyét 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A cseh elnökség javaslatot tett arra, hogy az ENSZ montreali biodiverzitás-csúcstalálkozóján az EU-delegáció „elfogadóbb nyelvezetet” használjon. 

A Politio arról ír, hogy az Európai Tanács cseh soros elnöksége levelet írt az Európai Unió 27 tagállamának, amely szerint „egyetlen delegáció transzfóbiája” fenyegeti az EU gender-ügyét. 

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

A brüsszeli lap hozzátette két uniós diplomatára hivatkozva, hogy a csehek Magyarországra gondoltak.  

A soros elnökség arra tett javaslatot az szerdai találkozóján az EU-s nagyköveteknek, hogy az ENSZ montreali biodiverzitás-csúcstalálkozóján használjanak „elfogadóbb nyelvezetet”, és említsék meg „az összes gendert”.  

Magyarország „elismeri és támogatja a férfiak és nők közötti egyenlőséget”

A Politico egyik forrása szerint viszont Magyarország képviselője azonban azt mondta a nagyköveteknek, hogy ez a nyelvezet elfogadhatatlan. 

A csehek azt írták, hogy ezzel „az Európai Unió elvi globális szerepe forog kockán”, hiszen „a hitelességünk megőrzése érdekében az EU-nak, mint a nemek közötti egyenlőség egyik legerősebb szószólójának nem szabad hallgatnia ebben a kérdésben Montrealban”.   

A magyar kormány szóvivője elmondta, hogy az ország „elismeri és támogatja a férfiak és nők közötti egyenlőséget”, ahogy azt a magyar Alaptörvény is deklarálja. 

A diplomaták szerint Magyarország nem egyedül fejezte ki nyugtalanságát. Bulgária képviselője elmondta, hogy a „minden nemre” való hivatkozás ellentétes az ország alkotmánybíróságának a nemek meghatározásáról szóló döntésével, azonban ők mindössze egy magyarázó nyilatkozatot tesznek közzé.