Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Megszülte gyermekét egy nő, majd az Uzsoki utcai kórházban hagyta

Az eset sajnos nem ritka, csak az említett egészségügyi intézményben havi gyakorisággal válik köddé az anya.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Körülbelül egy hónapja számolt be arról az Uzsoki utcai kórház a Facebook-oldalán, hogy otthagytak a kórházban egy pár napos csecsemőt, ám mivel az anya nem mondott le szülői jogairól, az örökbefogadás nem tud elindulni. Így a kisbaba egy idő után vagy csecsemőotthonba vagy nevelőszülőkhöz kerül. Jelenleg nagyon kevés hely van, ezért a szülészeten marad a kisbaba – írja az Index az RTL Híradóra hivatkozva.

Ficzere Andrea, a Budapesti Uzsoki utcai kórház főigazgatója az Inforádióban is felhívta a figyelmet a problémára. „A mi kórházunkban legalább egy ilyen eset van havonta, de szerintem máshol is” – mondta. Miskolcon például harminc rendezetlen jogállású babát gondoznak, emellett a Népszava úgy tudja, már a csecsemőosztályt tehermentesítő otthon is megtelt. Az ő helyzetükön is javíthat az a törvénymódosítás, ami júliusban lépett hatályba. Soron kívül Hiába az átoltottság, egyre nő a szamárköhögéses esetek száma

Aszerint a kórházban hagyott gyermekekre is azok a szabályok érvényesek, mint az inkubátorban hagyott babákra. Ez azt jelenti, hogy amennyiben hat héten belül sem a szülők, sem más hozzátartozó nem jelentkezik, akkor elindulhat az örökbefogadás – emlékeztetnek a cikkben. Rétvári Bence államtitkár szerint az elmúlt időszakban átlagban havi kétszáz érintett gyermek volt a kórházakban, mindeközben több ezer alkalmassági határozattal rendelkező, örökbefogadásra várakozó szülő van.

Az Uzsoki utcai kórház főigazgatója hozzátette: a törvénymódosítás komoly előrelépés és óriási lehetőség a kórházban hagyott gyermekeknek. A változásnak az RTL-nek nyilatkozó civil szervezetek is örülnek, de szerintük a szoros határidő extra terheket is ró az érintett kórházakra – jegyzik meg. Korábban azt is megírtuk, hogy alig pár héttel egy korábbi eset után márciusban ismét csecsemőt hagytak a szolnoki kórház inkubátorában.

Mint kiderült, legutóbb is egy kisfiút helyeztek el az inkubátorban. Februárban pedig a kiskunhalasi kórház inkubátorában találtak egy csecsemőt, ahol az elmúlt éveket tekintve ez volt az első eset. A kórház dolgozói vették gondozásba a kicsit, akiről az első vizsgálatokat követően kiderült, hogy egészséges, s már nevet is adtak neki.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.