Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Csapadékhiány, csökkenő kereslet, létszámleépítés: veszélyben a híres magyar gyógyvíz

A leépítés egyik oka a csökkenő kereslet, a másik pedig a csapadékhiány. Ám ha nem javul a helyzet, egy falu „márkája” tűnhet el egyik napról a másikra.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Fogynak a dolgozók a „születésének” századik évfordulóját tavaly ünneplő Mira keserű gyógyvíz tiszajenői telepén – írta meg az nlc.hu a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál, a szoljon.hu beszámolója alapján.

Kifejtették, az utóbbi időben tízről ötre csökkentették a helyi palackozóüzemben dolgozók számát, miután a palackozást áthelyezték egy parádsasvári üzembe. Vagyis épp annyi alkalmazottat hagytak Tiszajenőn, amennyi a vízkinyerésnél és a szállításnál szükséges. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Az elbocsátások kapcsán a hírportál a gyógyvizet forgalmazó cég, a Medaqua Kft. egyik vezető munkatársát is megkereste, aki azt mondta, „két fő oka van a szomorú leépítésnek”, ebből az egyik az, hogy csökkent a kereslet a Mira termékekre.

„Noha egészséges, gyógyászati haszna is van, reklámozzuk is, manapság még sincs elegendő kereslete a Mira és a Mira „Baby” gyógyvizeknek. Ugyanez elmondható a budai hegyekből származó, általunk forgalmazott Ferencz József és Hunyadi János, valamint Parádi keserűvizeinkről is. Költséghatékony megoldásokat kerestünk, racionalizálásokat kellett végrehajtanunk”

– mondta.

Majd rátért a leépítés másik okára is: „A klímaváltozás gyakorlatilag csapadékmentessé tette az Alföld nagy részét. Töredékmennyiségű égi áldás hull a kelet-magyarországi területekre, amely miatt a talajvíz szinte eltűnt a térségből. Tudni kell, hogy a Mira vizet alig pár méteres mélységből hozzuk felszínre, amely az agyagos földből kioldódó ásványi sókkal dúsítottak, ez teszi a vizet gyógyhatásúvá. Nos, ha nincs eső, nincsen Mira gyógyvíz sem. Kiapadóban van a terület ilyen tekintetben” – magyarázta a gyöngyösi cég vezető munkatársa.

Tiszajenő polgármestere szerint a létszámleépítés nem érinti a községet, mert hosszú évek óta nem helyiek dolgoznak az üzemben, a cég azonban éves szinten több százezer forint iparűzési adót fizet be az önkormányzatnak, ami fontos bevételi forrásnak számít. Az esetleges bezárással ez megszűnne.

Megágyaztak a demokraták Biden visszalépésének?

Az Egyesült Államok Demokrata Pártja váratlan lépésre szánta el magát Joe Biden hivatalos elnökjelölti státuszával kapcsolatban.