Saját módszerrel oldaná meg a globális chiphiányt a Tesla

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 29. - 07:09

Szokatlan módszereket vethet be az amerikai elektromosautó-gyártó, ugyanis megelégelték, hogy a félvezetők hiánya miatt nem jutnak elegendő mennyiségű chipekhez.

Bennfentes iparági források elmondása alapján a Tesla intenzív tárgyalásokat folytat több gyártóval is a chipek beszerzését illetően, így többek között tajvani, dél-koreai és amerikai vállalatokkal is felvették már a kapcsolatot.

A Financial Times értesülései szerint a Teslánál olyannyira elegük lett a mikrochipek hiányából, hogy felmerült a saját öntöde vásárlásának az ötlete is, ahol szabadon tudnának maguknak gyártani alkatrészeket, ám ez az opció egyelőre még csak gyerekcipőben jár.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy ez a beruházás óriási kiadásokkal járna, miközben a Teslának ki kellene elégítenie azt a keresletet, ami az elektromos autók iránt mutatkozik, ami korántsem egyszerű feladat még normál tempó mellett sem.

Egy öntöde megépítése nagyjából 20 milliárd dollárba kerülne, és a működtetése is kemény dió lenne, viszont maga az ötlet nem egyedi, hiszen korábban már más cég is elgondolkodott azon, szakít a hagyományokkal, és saját útra lép.

Az autógyártók 2021-es globális értékesítése a Fitch pénzügyi elemzőintézet előrejelzései alapján 5 százalékkal visszaeshet a 2020-as évhez képest, látva a piacon uralkodó helyzetet és a negatív trendeket, javulás még 2022-ben sem várható.

Hiába engedélyezte néhány chipgyártó, hogy a nagyobb ügyfelek előre kifizethessék a chipeket, a problémán csak tovább mélyítettek, hiszen a kisebb vállalatok esetében ugyanúgy fennmaradtak a gondok, amin csak az enyhítene, ha igazságosan osztanák el a komponenseket.