Bezavarhat a chiphiány az iPhone 13 okostelefonok értékesítésébe

Apple
not image

Kulcsár Péter

2021. október 13. - 17:56

Az Apple-t is érintheti a globális piac fennakadásait okozó félvezetőválság, ezúttal pedig nem csupán a táblagépek és az okosórák kerülhetnek veszélybe, hanem a cég fejőstehenei, az iPhone-ok is.

A Bloomberg riportjából kiderült, hogy a cupertinói techóriás minden bizonnyal semmissé teszi az előzőleg felállított 2021-es eladási céljait, melynek értelmében idén 90 millió vadonatúj iPhone került volna leszállításra.

A döntést azért hozhatják meg, mert a chiphiány következtében egyszerűen képtelenek tartani a gyártás fokozott tempóját, így nem tudják majd kielégíteni a vásárlók igényeit. A globális válság miatt 10 millióval csökkenteni kellett a célkitűzéseket, így idén 90 millió helyett csupán 80 millió okostelefont szándékoznak eladni.

Mivel az Apple legnagyobb beszállítói, a Broadcom és a Texas Instruments nem tudja teljesíteni a komponensek legyártását, ezért érezték szükségesnek lenyesni a több millió darab iPhone 13 készüléket a tervekből.

Legfőképpen az OLED kijelzőket működtető chipek hiánya okozza a problémát, azonban más alkatrészek elérhetősége esetében is megfigyelhetőek a fennakadások, amik tovább hátráltatják az összeszerelési munkálatokat.

Javulás idén és jövőre sem várható, a legoptimistább előrejelzések szerint is csak 2023 nyarára stabilizálódhat a helyzet, ám kérdéses, hogy ez idő alatt képes lesz-e feltámadni hamvaiból az elektronikai ipar.