Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A Cheneso trópusi viharrá erősödött, árvizeket hozhat Madagaszkárra

TÉMÁK:
#Madagaszkár
Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Cheneso trópusi viharrá erősödött és jelenleg több mint 120 kilométer/órás széllökésekkel és heves esőzésekkel sújtja a térséget.

A Guardian jelentése szerint Madagaszkárt továbbra is sújtják a heves és szűnni nem akaró esőzések, melyek súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat eredményeztek: a Cheneso névre keresztelt trópusi vihar a múlt hét folyamán érte el a szárazföldet.

Soron kívül Országszerte komoly károkat okozott a viharos erejű szél

Noha ezt követően a sziget délnyugati része felé vette az irányt, ez idő alatt pedig valamelyest gyengült, hétfőn végül elérte a Mozambiki-csatorna melegebb vizét és jelentősen megerősödött: szerdára ugyanis belépett a trópusi ciklon státuszba, miután a széllökések sebessége 120 kilométer/órás volt, ami egy 1-es kategóriájú hurrikánnak felel meg.

Kifejezetten szokatlan, de az időjárási jelenség közel négy napon át mozdulatlan volt és Madagaszkár nyugati partjainál rekedt meg, ami nagyon komoly kihívások elé állította a helyieket, hiszen napi szinten több mint 100 mm csapadékot hozott a part egyes részein.

Miután napokon át egy helyben maradt, némiképp gyengült, mivel a vihar alatti hűvösebb víz elindult felfelé, ezzel pedig csökkentette a ciklon erejét is, majd 88 kilométer/órásra szelídült a szél is. Noha ez kezdetben örömre adhatott volna okot, a vihar mostanra déli irányba kezdett gyorsulni, és egyenesen az Indiai-óceán déli része felé vonul.