Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Bámulatos, ám ijesztő is egyben a mesterséges intelligencia meggyőzési képessége

Úgy tűnik, ebben is jobb az embereknél, ám sajnos ez is veszélyes tulajdonsága lehet az MI-nek.

Fotó: illusztráció | unsplash
Smart

Bense Róbert

Szerkesztő

Mint az a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet Lausanne-i kutatóinak tanulmányából kiderült, a mesterséges intelligencia véleményformáló ereje és meggyőzési képessége sokkal erősebb, mint egy átlagemberé. A publikáció szerint az MI chatbotjai 81 százalékkal múlják felül az embereket, ha rábeszélésről van szó.

A kapcsolódó kísérletbe összesen 820 személyt vontak be, és több különböző téma kapcsán próbálták őket más belátásra bírni. Ezek között voltak könnyedebbek is, valamint olyanok is, melyek társadalmi szempontból meglehetősen érzékenyek – ilyenek voltak a faji megkülönböztetéssel kapcsolatos kérdéskörök. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

A tanulmány alátámasztotta a mesterséges intelligenciával való visszaélés kapcsán felmerülő aggályokat, melyek a félretájékoztatás, propaganda, gyűlöletbeszéd vagy más manipulációra alkalmas témák terjesztésére szolgál – számolt be róla a Cybernews.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a nagy nyelvi modellek minden témában és demográfiai csoportban jelentősen befolyásolják az emberi résztvevőket, magas szintű meggyőzőképességet mutatva” – írja a tanulmány.

Amennyiben teljesen személyre szabták a nyelvi modelleket, úgy biztosították a legjobb arányokat, ám még ezek nélkül is 21,3 százalékos eredményeket értek el annak tekintetében, hogy a saját véleményük felé irányítsák beszélgetőpartnereik meggyőződését.

Mindazonáltal egyetlen fronton még mindig jobbnak tűnik a humán partner, méghozzá abban, hogy az emberek legtöbbször képesek voltak azonosítani, hogy egy másik emberrel, vagy egy chatbottal társalogtak. Ez arra utal, hogy a nagy nyelvi modelleknek még mindig vannak olyan vonásai, melyeket könnyű észrevenni.