Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,29 Ft
Euró
393,47 Ft
Font
458,99 Ft
Bitcoin
60,208 $
Fotó: unsplash | illusztráció

Figyelmeztettek az orvosok: a mesterséges intelligencia az öndiagnózis melegágya

Szerző: Bense Róbert

Már most egy sor olyan alkalmazás van, ami félrevezetheti az erre fogékonyakat.

Bense Róbert

2024. március. 17 - 11:36

Ugyan a képzett szakemberek által felelősségteljesen használt mesterséges intelligencia nagyon komoly segítség lehet az orvostudomány fejlődése szempontjából, egyes alkalmazások fejlesztői csak a profitot látják a hiszékeny felhasználókban, akiket appok „diagnózisai” tartanak rettegésben.

Dr. Elena Salagean, a brit Holistic Allergy munkatársa úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia elterjedése súlyosbítani fogja ezt a problémát – még akkor is, ha egyes alkalmazásokról feltételezhető, hogy valóban a jószándék vezérelte a fejlesztésüket. A pontatlan öndiagnózis ugyanis megnehezítheti az orvosok munkáját, ugyanis a páciensek egy képzelt betegség tüneteire keresnek megoldást, és téves következtetéseket vonhatnak le az egészségi állapotukról – írta a Cybernews.

„Sok embernek nem biztos, hogy van vérnyomásmérője vagy épp pulzoximétere, amelyek a tünetekkel összefüggésben létfontosságúak lehetnek a diagnózis felállításában” – fogalmazott Dr. Salegean, aki szerint a jövőben egyre többen próbálnak meg megoldást keresni az egészségügyi gondjaikra a szóban forgó alkalmazások használatával. A szakember úgy véli, az alkalmazások használói emiatt vagy hamis illúziókba ringatják magukat, vagy sürgősen felkeresik orvosukat, és mint mondta, „az előbbi a jólétüket veszélyeztetheti, míg utóbbi az egészségügyi szolgáltatások leterheltségét növelné.”

Egy kapcsolódó amerikai tanulmány, melyet Dr. Colin Banas készített, máris rávilágított a tendencia fokozódására. Mint kiderült, a páciensek közül tízből négyen próbálták már meg diagnosztizálni a betegségüket, melyek között igen súlyosak is voltak, tíz százalékuk például rákra gyanakodott. Az öndiagnózis egynegyedét pedig mesterséges-intelligencia segítségével végezték.

Ezek az eredmények annak ellenére születtek meg, hogy a betegek több mint egyharmada azt vallotta, orvosa kifejezetten megtiltotta, hogy a mesterséges intelligenciát egészségügyi célokra használják, beleértve a diagnózisokat és a szükséges gyógyszerek kiváltását egyaránt.

Dr. Thomas Pontinen, a Midwest Anesthesia and Pain Specialists társalapítója ugyanakkor kiemelte, hogy az öndiagnózis már az internet előtt is létező jelenség volt. Úgy véli, mindig is kihívást jelentett ezeknek a helyzeteknek a kezelése, hiszen „nem lehet csak úgy érvényteleníteni azt, amit a beteg hisz, anélkül, hogy megfelelően felvilágosítanák őket” – fogalmazott.

Az internet és a mesterséges intelligencia azonban felerősítette a problémát, hiszen sokkal szélesebb körben elérhetővé vált a betegségek leírása, és a különböző orvosi információk:  „Egyszerűen beírhatják a tüneteiket, és még azelőtt levonhatják a saját következtetéseiket az állapotukról, hogy orvoshoz fordulnának.”

„Jó, ha az emberek tájékozottabbak az egészségükkel kapcsolatban, de az orvosok azért vannak, hogy átfogóan értékeljék a beteg állapotát, és személyre szabott kezelést javasoljanak” – tette hozzá, arra figyelmeztetve, hogy a betegek egyre inkább úgy tekintenek a mesterséges intelligenciára, mint a megbízható egészségügyi információk elsődleges forrására.