Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

A CDU/CSU és a győztes SPD is tárgyalna a koalíciókötésről a német választások után

TÉMÁK:
#CDU
Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselõinek a párt berlini központjában 2021. szeptember 27-én, egy nappal a német szövetségi parlamenti választások után. A Német Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szeptember 27-én kora reggel közölt hivatalos elõzetes végeredmény szerint. Az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyûjtötte össze. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
Külföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hivatalos végeredmény szerint.  A második a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, akik a szoros eredményre hivatkozva mégis a kormányalakítás szándékával vágnak neki az új törvényhozási ciklusnak. Az SPD és a CDU/CSU is a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kíván koalícióra lépni.

„Azoknak a pártoknak kell megalakítaniuk Németország következő kormányát, amelyek megerősödve kerültek ki a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásból“

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája – jelentette ki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje hétfőn Berlinben.

Olaf Scholz az SPD vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a vasárnapi Bundestag-választás nyertesei a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), ezért ennek a három pártnak kell kormányt alakítani, méghozzá a választás győztese, az SPD vezetésével. 

A német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredménye alapján elsőként a Zöldekkel kezdeményez megbeszélést a közös kormányzás lehetőségéről – jelentette be a párt elnöke hétfőn Berlinben. Christian Lindner tájékoztatóján elmondta, hogy a párt vezető testületeinek döntése szerint felkérik a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeinek feltárását szolgáló tárgyalásokat előkészítő megbeszélések elkezdésére.

Azért a Zöldekkel veszik fel elsőként a kapcsolatot, mert a lehetséges koalíciós partnerek közül a baloldali irányultságú ökopárt programjától áll a legtávolabb a liberális program, így nekik kell leginkább dolgozni az elképzelések összehangolásáért. A másik ok, hogy csak az FDP és a Zöldek állnak szemben a CDU/CSU és az SPD 2013-ban kezdett kormányzása révén kialakult viszonyokkal. 

A vasárnapi Bundestag-választáson az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, a hivatalos előzetes végeredmény szerint 25,7 százalékos eredménnyel végzett az első helyen, 5,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2017-es választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékhoz képest.

Ezzel szemben a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége elismeri, hogy csak a második helyet érte el a választáson, ezért nem követeli magának a kormányalakítás jogát, de készen áll tárgyalni arról, hogy egy új koalíció vezető ereje legyen – jelentette be a pártszövetség kancellárjelöltje hétfőn Berlinben.

Armin Laschet tájékoztatóján hangsúlyozta: a Bundestag-választás szoros eredménye azt jelenti, hogy egyik „egykori nagy néppárt“ – azaz a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – sem kapott egyértelmű felhatalmazást a kormányalakításra. 

Ilyen helyzet még nem fordult elő, a CDU/CSU-ban eddig a választás másnapján mindig tudták, hogy kormányon vagy ellenzékben töltik-e a következő ciklust – mondta a kancellárjelölt.

A CDU/CSU története leggyengébb teljesítményével lett a második, 24,1 százalékot szerzett, 8,8 százalékponttal kevesebbet a 2017-es 32,9 százaléknál.

(MTI)