Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,04 Ft
Euró
392,30 Ft
Font
458,31 Ft
Bitcoin
61,293 $

A BYD-beruházás miatt az albérletpiacon is felértékelődhet Szeged

A lakhatási igény miatt a közeljövőben drágulhatnak az albérletek és felkapottabb lehet a város agglomerációja is, ahol sokan találhatnak lakhatást.

Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Ahogyan a pandémia, Szeged esetében a BYD a vízválasztó az ingatlanpiacon. Csongrád-Csanád megye székhelye az egyik legnagyobb egyetemváros, ingatlanpiaca mellett gazdasági, kulturális életét is ez, illetve a déli határ közelsége határozza meg” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Magyar Nemzet megkeresésére, ebből szemlézett a Pénzcentrum.

Kifejtette, Szegeden a lakások átlagos négyzetméterára 2024 januárjában már 670 ezer forint, ez pedig némi drágulást (3-4%) jelent az előző évhez viszonyítva, és a megyei jogú városok átlagába illeszkedik. Az újlakás-piac viszont más képet mutat: az árak tovább emelkedtek, közelítve már a budapestiekét, amihez a BYD-beruházás híre is hozzájárult. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Míg 2023 januárjában 907 ezer, addig 2024 januárjában, a BYD-beruházás bejelentésének hatásaként is már 958 ezerre drágult az átlagos négyzetméterár. Majd a szakértő azzal folytatta, a fejlesztés hírére megugrott a város iránti érdeklődés, ami az albérletpiacot illetően is éreztetheti a hatását, Szeged jelentősen felértékelődhet.

Az egyetemvárosi pozícióval pedig jelentős piaci potenciállal rendelkezik, amit az albérletárak kedvezőbb szegedi helyzete is tükröz. Összehasonlításképp megjegyezte, az átlagos bérleti díj Szegeden 140 ezer forint, Győrben ugyanez az átlag 190 ezer, míg a fővárosban negyedmillió forint. De arra is kitért:

Szeged után Csongrád-Csanád második legdrágább települése Deszk, a harmadik Újszentiván, amit Mórahalom követ, de Algyő és Szatymaz is a magasabb árfekvésűek közé tartozik. Az árszint miatt a megye lehetőséget kínál azoknak, akik csokot vagy falusi csokot szeretnének igénybe venni – fűzte hozzá Balogh László.