Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A Volánbusz egy hivatalos közleményben számolt be a vasárnapi sztrájk részleteiről.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, amit azzal indokoltak, hogy nem született meg a 2024-re vonatkozó bérfejlesztési ajánlat. A szakszervezetek 25 százalékos béremelést szeretnének.

Csakhogy már vasárnap délelőtt kiderült, sokan mégis felvették a munkát, annak ellenére, hogy Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke a sztrájkot bejelentő közleményében hangsúlyozta, legkevesebb 20 ezer járat kimaradására számítanak, hogy ily módon mutassák meg a döntéshozóknak, komolyak a szándékaik.

A vasárnapi sztrájk kapcsán pedig késő délután a Volánbusz Zrt. osztott meg egy közleményt honlapján, melyből kiderült, nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a munkabeszüntetés első napja. A közleményben hangsúlyozták, az autóbusz-vezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, s az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra, hiszen az 2023 vonatkozásában is eredményre vezetett – fogalmaztak a közleményben.

A vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival ellentétben – a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. Ennek alapján az előzetes adatok szerint a nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok kb. 75 százaléka mégis menetrend szerint közlekedett – zárták a közleményt.