Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Újabb etnikumnak lett elege a háborúból az aránytalanul nagy veszteségeik miatt

Burját vendégek a IV. Õsök Napja hagyományõrzõ fesztiválon Bugacon 2017. augusztus 12-én. A Magyar Turán Szövetség rendezvénye a magyar õsöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. MTI Fotó: Ujvári Sándor
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 21. - 17:31

Vlagyimir Putyin és a katonai vezetés látványosan nagyobb arányban küldött Ukrajnában kisebbségi orosz állampolgárokat, mint etnikailag oroszokat.

Már Dagesztán kapcsán is felmerült ez, ahol egyre nagyobb a frusztráció a veszteségeik miatt, ráadásul egyre több dagesztáni ért abban egyet, hogy őket csak ágyútölteléknek használják, míg az etnikailag oroszokat kímélik.

Most pedig a Bajkál-tó melletti, Mongólia határánál lévő köztársaságban, Burjátföldön érzik egyre inkább, hogy aránytalanul súlyosan érinti őket az Ukrajnában zajló háború, amelyet százalékok is alátámasztanak.

Alekszandra Garmazsparova, a „Free Buryatia” nevű szervezet vezetője fogalmazott úgy, hogy már legalább 300 burját etnikumú katona halt meg a háborúban, ami kiindulva abból, hogy kevesebb mint félmillió fős az oroszországi burját közösség, nagyon magas szám.

Garmazsparova megfogalmazása szerint már szinte minden burját család ismer valakit vagy van olyan rokona, aki életét vesztette a háborúban, ezért a földrajzi távolság ellenére már sokkal közelebbinek érzik a háború – idézte az RFI orosz kiadása.

Ez lehet az oka annak is, hogy annak ellenére, hogy az Orosz Föderáció lakosságának mindössze fél százalékát adják, tíz százalékos az aránya a burjátoknak azok körében, akik mentesítést kérnek az ukrajnai szolgálat alól.

Garmazsparova hozzátette, hogy mivel az olyan nem orosz etnikumú kisebbségeknek, mint a burjátoknak, nagyon alacsony a száma, ezért sokkal inkább érintettek lesznek a háborúban – éppen ezért gondolja úgy az aktivista, hogy Putyin lábon lőtte magát azzal, hogy ennyire nagy arányban küldte ágyútölteléknek a nem orosz etnikumúakat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.