Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,33 Ft
Euró
378,67 Ft
Font
441,46 Ft
Bitcoin
40,942 $

Aszály után, drágulás előtt a burgonya

A tavalyi aszály és a termőterület csökkenése miatt egyre valószínűbb, hogy a közeljövőben emelkedni fog a burgonya ára Magyarországon.

Budapest, 2022. november 14. Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én. November 9-én a kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedõ által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. MTI/Szigetváry Zsolt
Gazdaság

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

2022-ben aszály sújtotta Magyarországot, emiatt a burgonya termése az évben nem elégítette ki a keresletet, import segítségével sikerült feltölteni a boltok polcait krumplival, de nem csak ez, hanem a termőterület csökkenése is hozzájárulhat a dráguláshoz, írja a Pénzcentrum.

Elsősorban utóbbi az, ami miatt még az sem akadályozza meg az árak emelkedését, hogy az idei terméshozam nagyobb, és így is szükség van az importra, ráadásul a szigorú előírások miatt tovább csökkenhet a burgonyaföldek területe célzott támogatás nélkül.

Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense a lapnak elmondta, az árstop sem segítette a gazdák dolgát, hiába lett átalakítva a szabályozás, mivel továbbra is beszerzési áron kell értékesíteniük a termésüket.

Hozzátette, amennyiben az importburgonya veszi át a kínálat helyét elsősorban a boltok polcain, mindenképpen várható drágulás az euróárfolyamtól és a szállítási költségektől függően, valamint a kötelező akciók kivezetése és az európai burgonyatermés várakozásoktól elmaradó mennyisége is ebbe az irányba mutat.